ГоловнаПолітика

Душевне здоров'я ув'язненого в Росії українця Клиха викликає "серйозні побоювання"

Станіслава в тюрмі Верхньоуральська Челябінської області відвідав адвокат.

Українського політв'язня Станіслава Клиха, якого російський суд засудив до 20 років колонії за обвинуваченням в участі в Чеченській війні, 31 січня в тюрмі м. Верхньоуральська Челябінської області відвідав адвокат Роман Качанов.

Про це повідомляє  правозахисниця Тетяна Щур.

"Роман Качанов - перша за останні роки людина, яка потиснула руку Станіславові. До нього всі відвідувачі, виключаючи маму, звичайно, спілкувалися з ним лише через скло. Доступ адвоката до Станіслава оформлявся протягом години, спілкування тривало 3 години", - написала вона у Фейсбуці.  

Фото: фейсбук/Tatiana Shchur

За словами адвоката, Станіслав почувається задовільно, тільки постійно болять ноги (він підозрює у себе "туберкульоз кістки"). Оскільки їжа в тюрмі, за словами ув'язненого, огидна, то він прагне харчуватися тим, що купує в магазині на гроші, які належать йому за законом. А оскільки в цьому магазині вибір теж убогий, то він купує, здебільшого, печиво та солодощі. Останнім часом набрав вагу.

На адвоката Станіслав справив враження спокійної та доброзичливої людини, яка проте дуже сумує за спілкуванням, перебуваючи постійно в одиночній камері. Ділити її з кимось він, однак, не хоче, побоюючись агресії з боку співкамерників. Такий сумний досвід у нього є з попередніх місць перебування під вартою.  

"Попри спокійну та виразну мову, зміст її викликав у адвоката серйозне побоювання, особливо після розмови з мамою Станіслава. Розповіді Станіслава про події його "мирного життя" дуже схожі на нав'язливе марення", - зазначає правозахисниця.

Роман Качанов детально сфотографував загоєні тепер численні глибокі пошкодження шкірних покривів на різних частинах тіла. "Що вони собоою являють, розбиратися фахівцям, як і в його промовах. Усе це дуже схоже на сліди тортур, чим, очевидно, і є", - додала вона.  

Фото: фейсбук/Tatiana Shchur

Станіслав написав низку заяв, зокрема і прохання про зустріч із психологом. Правозахисники мають намір організувати її найближчим часом.

"Попри доброзичливість і здатність до спілкування, розвинене жваве мовлення, зміст цієї промови - фантастичні нав'язливі картини з минулого життя, нереальність яких підтверджує мама Станіслава, викликають серйозні побоювання щодо його душевногоу здоров'я", - наголошує Тетяна Щур. 

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 років і 20 років в'язниці відповідно у справі про участь у бойових діях проти федеральних військ під час першої чеченської кампанії. Карпюк був заарештований у березні 2014 року, Клих - у серпні 2014-го.

На Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

У жовтні 2016 року Верховний суд РФ визнав вирок законним.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram