ГоловнаПолітика

Італійська Eni зупинила проект з "Роснафтою" через американські санкції (оновлено)

Мова йде про велику ділянку на шельфі Чорного моря.

Італійська Eni зупинила проект з "Роснафтою" через американські санкції (оновлено)
Фото: eni.com

Eni припинила спільне з "Роснафтою" буріння у Чорному морі через загрозу нових санкцій США і чекає роз'яснень від американської сторони, розповіла голова ради директорів Eni SpA Емма Марчегалія на сесії Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

"Ми спільно з "Роснафтою" почали буріння у Чорному морі. Ви знаєте, нові санкції очікуються з боку США. Звичайно, перед тим, як розпочати проект, ми його ретельно вивчали і, звичайно, ми просили авторизацію США. Ми отримали авторизацію США, почали буріння, але зараз нам довелося зупинитися", - наводить слова Марчегалії РБК з посиланням на "РИА Новости".

Марчегалія зазначила, що незважаючи на проблеми з проектом, які породжує ця ситуація, компанія повинна бути впевнена, що чітко слідує приписам США і ЄС.

Оновлення. Прес-служба італійської Eni пояснила слова Марчегалії.

"Я мала на увазі, що ми постійно стежимо за тим, щоб наші дії не порушували чинні санкції", - йдеться в письмовій заяві Марчегалії, яку поширила прес-служба компанії, передає Bloomberg. Буріння свердловини у Чорному морі триває, зазначено в заяві.

Про те, що буріння не зупинялося, РБК розповів і прес-секретар "Роснафти" Михайло Леонтьєв. "Ця свердловина потрапляла під умови вже чинних санкцій США, які забороняють бурити на глибинах на шельфі понад 150 м. Однак компанія Eni отримала всі необхідні дозволи на ці роботи у італійського уряду і європейських органів, оскільки всі ліцензії на це родовище і угоди на роботи на ньому були підписані сторонами задовго до введення американських санкцій", - сказав Леонтьєв. За його словами, європейські регулятори мали всі юридичні підстави видати такі дозволи.

Про те, що "Роснафта" і Eni почали буріння свердловини на Західно-Чорноморській ділянці у Чорному морі, головний виконавчий директор "Роснафти" Ігор Сєчин розповідав у грудні 2017 року. Ресурсна база на ділянці шельфу Чорного моря може скласти до 600 млн т нафти і 100 млрд куб. м газу, говорив він. Для буріння партнери залучили напівзанурювальну пошуково-розвідувальну платформу Scarabeo 9, яка належить італійській Saipem.

Економічні санкції ЄС і США проти Росії були введені в 2014 році через приєднання Криму. На початку серпня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав закон, що розширює низку секторальних санкцій щодо Росії, які набирають чинності 29 січня. Проте участь іноземців у глибоководних проектах на російському шельфі заборонені вже чинними обмеженнями (якщо проекти не отримали спеціальних винятків), а нові санкції лише ускладнюють входження російських нафтових компаній у нові міжнародні проекти за кордоном, а не в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram