ГоловнаПолітика

Гаазький трибунал зафіксував ознаки міжнародного збройного конфлікту на Донбасі

Прокурора привела відомості, що вказують на факт існування прямого військового протистояння між збройними силами РФ і України.

Гаазький трибунал зафіксував ознаки міжнародного збройного конфлікту на Донбасі
Фото: mignews.com.ua

Прокуратура Міжнародного кримінального суду (Гаазький трибунал, Нідерланди) встановила факти військового протистояння між українськими військовими та збройними силами Російської Федерації на Донбасі.

Про це йдеться в звіті прокурора МКС Фату Бенсуда, повідомляють Новости Донбасса.

У доповіді за 2016 рік попереднім розслідуванням було встановлено, що збройні формування, що включають бойовиків "ДНР" і "ЛНР", "досить організовані, щоб розглядатися як сторони неміжнародного збройного конфлікту". Водночас зазначається можливість розглядати протистояння на сході України як міжнародний конфлікт.

"Канцелярія Прокурора також привела додаткові відомості, що вказують на факт існування прямого військового протистояння між збройними силами Російської Федерації і України, з чого випливає, що найпізніше з 14 липня 2014 року, паралельно з неміжнародним збройним конфліктом, на сході України мав місце міжнародний збройний конфлікт" , - зазначається в доповіді.

З початку збройного конфлікту прокурором Гаазького суду зафіксовано два періоди особливо запеклих боїв: у Іловайську в серпні 2014 року і в Дебальцевому Донецької області з січня по лютий 2015 року. Ескалацію боїв в цей період прокурор пояснює "можливим припливом з Російської Федерації військ, транспортних засобів і озброєнь для посилення позицій збройних груп" бойовиків.

Як повідомлялося, прокуратура Гаазького трибуналу встановила 1,2 тис. фактів злочинів на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram