ГоловнаПолітика

Порошенко привітав кримських татар з 100-річчям Першого Курултаю

Президент нагадав, що Україна "докладає значних зусиль для захисту своїх громадян на захоплених Росією територіях".

Порошенко привітав кримських татар з 100-річчям Першого Курултаю
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко 6 грудня привітав кримських татар з 100-річчям проведення Першого Курултаю кримськотатарського народу.

Він зазначив, що Перший Курултай став важливою віхою в історії Криму і всієї України, повідомляє Крым.Реалии.

"Знаменним є те, що в церемонії відкриття зборів (Першого Курултаю - ред.) взяла участь делегація Української Центральної Ради. Хоч мрія побудувати проголошену республіку була розтоптана більшовиками, які почали кривавий терор, Перший Курултай став важливою віхою в історії Криму і всієї України. Нинішня анексія Криму Росією, яка марить імперськими амбіціями, знову принесла на півострів ворожнечу і страх, утиски і репресії проти кримських татар, українців, представників інших національностей, всіх, хто є вірним українській державі", - зачитала вітання президента його представник у Верховній Раді Ірина Луценко.

Порошенко нагадав, що Україна "докладає значних зусиль для відновлення суверенітету і територіальної цілісності, захисту своїх громадян на захоплених Росією територіях".

"Ми наполегливо діємо політичними методами, перш за все на міжнародному рівні, звертаючись до ООН, міжнародного кримінального суду, інших європейських і міжнародних організацій - з метою справедливого покарання агресора. Розпочато роботу над створенням в Криму національної автономії кримських татар в складі суверенної і незалежної української держави", - йдеться у зверненні українського президента.

У Верховній Раді України 6 грудня пройшло урочисте засідання, присвячене 100-річчю проведення Першого Курултаю кримськотатарського народу.

Курултай кримськотатарського народу - національні збори, вищий представницький повноважний орган кримськотатарського народу.

У грудні 1917 року Курултай кримськотатарського народу затвердив національний прапор блакитного кольору, національний герб у вигляді золотої тамги кримських ханів і національний гімн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram