ГоловнаПолітика

У справі Балуха допитають голову ФСБ у Криму Палагіна

Він просив суд про обшук 8 грудня, посилаючись на оперативну інформацію від 9 грудня.

У справі Балуха допитають голову ФСБ у Криму Палагіна
Фото: УФСБ по Башкортостану

Сьогодні, 6 грудня, підконтрольний Росії Роздольненський суд Криму задовольнив клопотання захисту активіста Володимира Балуха про допит начальника управління ФСБ на півострові Віктора Палагіна.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Підставою для допиту стало нестикування в датах у документі, підписаному Палагіним. Він просив суд про дозвіл на обшук у будинку Балуха 8 грудня, посилаючись на оперативну інформацію від 9 грудня.

Також Роздольненський райсуд допитає оперативних співробітників Леонова і Забару. Захист хоче почути від них, чому кримінальну справу проти Балуха було порушено за два дні до передачі матеріалів слідчому, і на якій підставі в обшуку брали участь співробітники поліції.

Крім того, захист заявив відводи прокуророві Корольову і судді Олені Тедеєвій. Адвокат Дінзе мотивував відвід державного обвинувача тим, що той "систематично ігнорує факти порушення чинного законодавства" впродовж півроку. А суддя Тедеєва вже двічі виносила рішення, які згодом скасовував Верховний суд Криму. Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу РФ, це є перешкодою для подальшої участі судді в справі. Тедеєва відхилила клопотання захисту.

Володимир Балух - житель села Серебрянка Роздольненського району Криму. Після окупації півострова він публічно висловлювався про те, що включення Криму до складу Росії є незаконним. На знак протесту в березні 2014 року він вивісив державний прапор України на даху свого будинку. Після цього "влада" півострова почала переслідувати його. Згодом прапор зірвали, а його намагалися звинуватити в крадіжці запчастин від трактора Т-74 і автомобіля ВАЗ.

Пізніше співробітники російського ФСБ заявили, що на горищі будинку, де живе Балух, виявили 90 патронів і кілька тротилових шашок.

4 серпня 2017 року суд у Криму виніс вирок Балуху – 3 роки і 7 місяців колонії загального режиму, а також призначив штраф у розмірі 10 тисяч рублів. Але 2 жовтня справу відправили на додаткове розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram