ГоловнаПолітика

Stratcom East застерігає: Євросоюз зазнає нових атак Кремля

За кілька років у європейському сприйнятті українсько-російської війни відбулися системні зміни. Війна стала очевидним фактом, який вже неможливо замовчати кремлелюбцям. Але фактом не настільки загрозливим для добробуту ЄС, щоб радикально порвати зі своїм кривавим донором – Москвою.

Йдеться, звісно не про громадян країн ЄС, де в цій темі переважає ростуча байдужість, а про брюсельську бюрократію.

Фото: intex-press.by

Якщо факт неможливо заперечити, його треба інтерпретувати і спотворити так, щоб він втратив свій доказовий зміст. Це традиційна тактика Московії. Але зараз вона набула дещо нових і загостреніших рис. Агресивне втручання у внутрішню політику європейських країн призвело до того, що їхні лідери досить радикально почали коментувати російську зухвалість і вживати заходів інформаційного самозахисту.

Натомість політична європейська «парасолька» Брюсселю, потрохи втрачаючи свою репрезентативність через відцентрові тенденції членів ЄС, стала об’єктом посилених кремлівських інформаційних і політичних атак.

ЄС має «чорний список» фальшивих російських ЗМІ але, «контрпропаганда ЄС шкодить відносинам», вважає Росія. І дедалі голосніше починає говорити з Європою мовою ультиматумів.

Найсвіжішим об’єктом атаки стала група Stratcom East – команда з 14 представників служби Томаса Майра-Хартінга (Thomas Mayr-Harting), старшого дипломата з питань зовнішньої служби ЄС, і численні афілійовані з неї організації та волонтери. Група займається викриттям російської пропаганди і фейків та сприянням позитивному висвітленню ЄС у регіоні, який знаходився під окупацією і впливами СССР.

Фото: ppt.ru

Отже, Росія попередила Євросоюз, що цю діяльність треба згорнути, особливо на тлі остаточної підготовки до саміту ЄС з колишніми радянськими державами.

Андрій Келін, директор департаменту загальноєвропейської співпраці у Міністерстві закордонних справ Росії зустрічався з Томасом Майр-Хартінгом у Брюсселі та Москві. Вони обговорювали Україну, і Келін двічі сказав Майру-Гартінгу, що збільшення бюджету Stratcom East «зашкодить відносинам ЄС та Росії».

Пікантність ситуації в тому що шефом пана Майра-Хартінга, який самовіддано захищає європейську інформаційну безпеку, є пані Федеріка Могеріні. На її позиції стосовно війни в Україні зупинятися не варто, з таким самим успіхом можна, наприклад, вчергове покритикувати спеціальну моніторингову місію ОБСЕ у нас на Сході – всі й так знають рівень їхньої об’єктивності.

Так от, пані Могеріні минулого тижня зустрічалася з міністрами закордонних справ ЄС, 17 з них закликали її надати «мисливцям за фейками» більше «людських та фінансових ресурсів».

Ще раз наголошу – ці пропорції важливо розуміти, коли нам вчергове закортить покритикувати Європу. Росія через свої ЗМІ демонструє нам винятково свою політичну агентуру в ЄС, видаючи її за єдино репрезентативну, таку, яка висловлює консолідовану думку ледь не цілого континенту.

Повернемося до зустрічі Могеріні з міністрами. Як це постійно буває у нас з моніторинговими групами, там стався раптовий напад сліпоглухонімоти, щойно зайшлося про боротьбу з роспропагандою. Бо на носі саміт ЄС з Вірменією, Білоруссю, Азербайджаном, Грузією, Молдовою та Україною в Брюсселі в п'ятницю (цей саміт відбудеться сьогодні, 24 листопада). І, готуючи проект декларації для саміту «Східного партнерства», Могеріні, схоже, прислухалася до попередження Росії.

Фото: EPA/UPG

У цьому тексті лише один раз згадується Stratcom, як структура, що повинна… «підтримувати плюралізм засобів масової інформації».

Не буду тицяти пальцями, ви самі знаєте, хто у нас тут за який плюралізм і стандарти. Тобто Stratcom зосередиться на «пояснювальній роботі» щодо цінностей ЄС, а про протидію російській пропаганді може забути.

Таке попередження Кремля повинно було розглядатися як відзначення ефективності Stratcom і як стимул працювати більше і краще.

Бо російські маніпуляції та «фальшиві новини» є однією з основних загроз безпеці для ЄС та регіону Східного партнерства. Якби це було інакше, Кремль би не занепокоївся про бюджет Stratcom East та його можливе збільшення.

Посол України при ЄС Микола Точицький зазначив, що додаткова інформація про політику ЄС є «дуже важливою», але «подальші зусилля також необхідні для протидії російській пропаганді». Він запропонував два «практичних кроки». Держави ЄС повинні обмежувати або заборонити діяльність у своїх юрисдикціях російських пропагандистських центрів, таких як RussiaToday і «Спутник», а також сотні чи навіть тисячі інших фальшивих інформаційних центрів, таких як «Люксембурзький Вісник», та фальшивки в соцмережах. «Я не впевнений, що ЄС може навчитися чогось хорошого від Росії – країни, де політичні рейтинги досягаються суворою радянською пропагандою, повним порушенням прав людини та демонізацією західних цінностей», – заявив він.

Украинский посол в ЕС Николай Точицкий
Фото: Слово и Дело
Украинский посол в ЕС Николай Точицкий

Сьогодні у саміті візьмуть участь лідери щонайменше 20 країн ЄС, але не буде президента Франції Еммануеля Макрона, канцлер Німеччини Ангела Меркель також не підтвердила свою участь. Олександр Лукашенко направить свого міністра закордонних справ. У проекті декларації на саміті лідери ЄС визнають європейські прагнення та європейський вибір відповідних партнерів.

Є так звані «голандські» вимоги, щоб угоди про асоціацію з Грузією, Молдовою та Україною, які хочуть вступити до ЄС, не призвели в результаті до їхнього членства, права громадянам працювати в Європі, великих фінансових допомог чи гарантій безпеки. Так звані, тому що кремлівські вуха і ікла стирчать тут з кожного рядка.

Офіційний представник ЄС заявив, що ЄС повинен був поступитися інтересам Нідерландів, щоб «дозволити всім державам-членам ратифікувати Угоду про асоціацію з Україною» після того, як голландці проголосували проти українського договору.

Необов'язковий референдум в Нідерландах 2016 році також був об'єктом російських інформаційних атак.

Оскільки Франція та Німеччина підтримують позицію Нідерландів, ЄС заявив, що «на цьому етапі ЄС не має єдиної думки щодо надання Східним партнерам перспектив членства». Пролунала й «відмазка», що «нідерландська» стаття в тексті саміту ЄС нічого не змінила, і все насправді позитивно, чудово і на вищому рівні.

Це, звісно, кому як.

Перестрашені брюсельські кремлелюби закликають, що зустріч у п'ятницю має стати «неконфронтаційною».

Москва постійно грає на цьому компромісному рішенні лідерів ЄС у грудні 2016 року, вимагає для себе позитивної динаміки у витисканні України з європейського політичного дискурсу. Але це рішення не має нічого спільного з ініціативою «Східного партнерства».

Олег ПокальчукОлег Покальчук, ​соціальний психолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram