ГоловнаПолітика

В Україні має запрацювати окремий державний орган з питань національних меншин, - Лубківський

Департамент при Мінкульті не справляється зі своїм завданням, вважає екс-посол.

В Україні має запрацювати окремий державний орган з питань національних меншин, - Лубківський
Маркиян Лубкивский
Фото: Сергей Нужненко

В Україні має запрацювати окремий державний орган з питань національних меншин, вважає координатор руху «Справедливість», екс-посол Маркіян Лубківський.

«Повинна бути урядова структура у справах національних меншин, яка буде займатися проблемами українців угорського, румунського, болгарського, польського та іншого походжень», - підкреслив дипломат.

За словами Лубківського, питання національних меншин турбує уряди сусідніх країн набагато більше, ніж саму Україну. І це неправильно.

«Хто зараз займається проблемами національних меншин на Закарпатті і Буковині? Департамент у складі Міністерства культури. Цього недостатньо. У багатьох багатонаціональних європейських країнах, зокрема в Хорватії, де я працював, діють окремі урядові структури, які займаються проблемами національних меншин, фінансуванням їхніх освітніх, культурних потреб", - вважає Лубківський.

За його словами, до 2009 року ці функції виконував Державний комітет України у справах національностей та релігій (Держкомнацрелігій України). Комітет ліквідовано 9 грудня 2010 року, а функції з реалізації державної політики у сферах міжнаціональних відносин, захисту прав національних меншин України, релігії покладено на Міністерство культури України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram