ГоловнаПолітика

Генпрокуратура звинуватила у держзраді 73 українських військових у Криму

Обвинувальні акти спрямовані до суду щодо 59 військових.

Генпрокуратура звинуватила у держзраді 73 українських військових у Криму
Фото: Сергей Нужненко

Генеральна прокуратура інкримінує державну зраду 73 українським військовим у Криму, які в 2014 році зрадили присязі та не перейшли на материкову частину України. Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит агентства DW.

У прокуратурі зазначили, що обвинувальні акти спрямовані до суду щодо 59 військових. З них суд розглянув і виніс вироки за двома провадженнями.

Крім цього, за інформацією ГПУ, 12 проваджень були зупинені, щодо двох інших - триває спеціальне досудове розслідування. Стосовно інших обвинувачених судовий розгляд триває.

"Згідно з даними ГПУ, в 2014 році після анексії Криму на материкову Україну з півострова не вийшли 9940 українських військовослужбовців. Майже всім їм повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів за статтями 407 і 408 Кримінального кодексу України ("самовільне залишення військової частини" і "дезертирство")", - йдеться в повідомленні.

Раніше військовий прокуратур України Анатолій Матіос на засіданні комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони відзвітував, що навесні 2014 року після анексії Криму на материкову територію не повернулися більш ніж 14 тис. військових. З них, за його словами, військовослужбовців Збройних сил України - 9477, Національної гвардії України - 1386, Державної прикордонної служби України - 1350, Служби безпеки України - 1372, а також 507 військовослужбовців Державного космічного агентства України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram