ГоловнаПолітика

Генпрокуратура вважає, що судова реформа не звільнить Януковича від відповідальності

"Я так розумію, що закон не має зворотної сили і не стосуватиметься вже розслідуваних справ".

Генпрокуратура вважає, що судова реформа не звільнить Януковича від відповідальності
Фото: Сергей Нужненко

Генеральна прокуратура вважає, що ухвалені напередодні поправки до процесуальних кодексів не звільнять колишнього президента України Віктора Януковича від кримінальної відповідальності.

"Я так розумію, що закон не має зворотної сили і не стосуватиметься вже розслідуваних справ. Тому будьте спокійні за справи Януковича", - сказала заступниця генерального прокурора Анжела Стрижевська в коментарі "Українським новинам".

Водночас вона визнала, що поправка створює проблеми для слідства, зокрема унеможливлює припинення досудового розслідування.

Нагадаємо, що Верховна Рада включила в законодавство поправку нардепа Андрія Лозового (Радикальна партія), згідно з якою правоохоронні органи будуть зобов'язані вручати особі повідомлення про підозру щонайпізніше через шість місяців після початку досудового розслідування. Термін досудового розслідування тяжких й особливо тяжких злочинів до вручення підозри становить шість місяців, злочинів невеликої та середньої тяжкості - три місяці, кримінальних проступків - два місяці.

Депутат Мустафа Найєм (БПП) після цієї заяви заявив, що оскільки поправка покращує становище підозрюваних, вона матиме зворотну силу. При цьому відлік терміну йде не з моменту, коли злочинцеві вручають підозру, а з моменту реєстрації провадження. Тобто закривати будуть зобов'язані в тому числі вже відкриті кримінальні провадження.

Остаточного тексту проголосованих змін ще не опубліковано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram