ГоловнаПолітика

Порошенко запропонує ООН ввести миротворців на Донбас (оновлено)

Президент виступить на сесії Генеральної асамблеї у вересні в Нью-Йорку.

Порошенко запропонує ООН ввести миротворців на Донбас (оновлено)
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко на сесії Генеральної асамблеї ООН у вересні запропонує ввести на Донбас миротворців.

Про це Порошенко сказав, виступаючи під час відкриття театру в Сєвєродонецьку.

"Ідею введення миротворців на Донбас я буду презентувати на Генасамблеї ООН у вересні в Нью-Йорку", - наводить слова президента його прес-секретар Святослав Цеголко в твіттері.

Оновлення. Порошенко додав, що зараз відповідні переговори просуваються складно.

"Питання миротворчої місії ООН з мандатом Ради безпеки ООН і збройної місії ОБСЄ, я буду з вами відвертим, просувається досить складно. Все впирається в категоричне небажання РФ встановити мир на Донбасі, категоричне небажання залишити Україну в спокої", - наводить слова президента агентство Українські Новини.

Порошенко також зазначив, що Росія є постійним членом Ради безпеки ООН і має право вето, але наголосив, що це не повинно зупиняти України від просування подібного рішення.

"Таке рішення ще раз продемонструє, хто є хто, особливо якщо Росія вирішить скористатися правом вето, як вона це зробила з нашою ініціативою і країн , що нас підтримали, створити міжнародний трибунал через атаки на малайзійський лайнер МН-17", - сказав він

Президент акцентував, що в зв'язку з тим, що Росія продовжує здійснювати провокації проти України, міжнародна присутність на Донбасі є ключовою для виконання пунктів з безпеки домовленостей, досягнутих в Мінську.

У цьому контексті голова держави назвав надзвичайно важливим рішення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ проводити спостереження в Станиці Луганській цілодобово.

"Постійна присутність ОБСЄ - одна з обов'язкових передумов щодо завершення розведення сил і засобів у Станиці Луганській", - сказав він.

Також він наголосив, що СММ повинна отримати можливість відкрити відповідні бази близько неконтрольованих ділянок українсько-російського державного кордону.

Нагадаємо, що Україна вже два роки просить ввести миротворців на Донбас.

На початку березня 2015 року президент Петро Порошенко підписав указ про звернення до Ради безпеки ООН з проханням про введення миротворців на Донбас. Документ ввів в дію рішення РНБО "Про звернення до Організації Об'єднаних Націй та Європейського Союзу щодо розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки".

У червні 2015 року було прийнято закон, який регулює питання проведення на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки в частині розширення підстав для допуску і перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України.

Через рік Україна висловила подив у зв'язку з бездіяльністю Радбезу ООН у відповідь на прямий запит Києва про розгортання в окупованих регіонах Донбасу миротворчої місії ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram