ГоловнаПолітика

Турчинов вбачає в навчаннях "Запад-2017" готовність Росії до великої війни

Кремль вирішив вдатися до "останнього аргументу королів" - військової сили.

Турчинов вбачає в навчаннях "Запад-2017" готовність Росії до великої війни
Фото: пресс-служба СНБО

Секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що російсько-білоруські стратегічні командно-штабні навчання "Запад-2017" стануть перевіркою готовності Росії до великої війни з країнами НАТО.

Про це йдеться в його статті "Запад-2017 - реальність і загрози".

Турчинов зазначає, що навчання охоплять майже всю територію європейської частини Росії. У них візьме участь не тільки армія, а й Росгвардія, МВС, ФСБ, МНС. Реальна чисельність учасників усіх заходів у рамках "Запад-2017" - 230-240 тисяч осіб, більш ніж 10 тис. одиниць бойової техніки, близько сотні літальних апаратів, близько 40 кораблів і підводних човнів.

"До великої війни готуються не ЗС РФ, а вся Російська держава з відповідними витратами матеріальних і інших ресурсів. Тож під час СКШН «Запад-2017» Кремль перевіряє, наскільки ЗС РФ і держава загалом готові до великої війни з Заходом. На тлі складної економічної ситуації, яка змусила Кремль навіть вдатися до скорочення військових статей державного бюджету РФ, проведення таких масштабних навчань не може бути тільки звичайним заходом бойової підготовки. Навпаки, мова йде про демонстрацію рішучості російського військово-політичного керівництва до жорсткої реакції на будь-які спроби НАТО/США реагувати силовим способом на чергові військові авантюри Кремля на пострадянському просторі. Слабка привабливість суспільно-політичної та соціально-економічної моделі сучасної Росії, прогрес обмеження її економічного потенціалу змушують Кремль вдаватися до «останнього доводу королів» - військової сили. Отже, вже в окресленій часовій перспективі не виключені нові спроби російського військового втручання в справи України, Білорусі, країн Південного Кавказу і Центральної Азії", - пише Турчинов.

Тому, вважає секретар РНБО, навчання "Запад-2017" - це черговий російський крок на посилення конфронтації в Європі, що вимагає дуже серйозної реакції і з боку країн Заходу, і України.

"Керівництво держави, Збройні Сили України, інші органи сектору безпеки і оборони вживають необхідних заходів для захисту нашої держави", - запевнив Турчинов.

Нагадаємо, що стратегічні навчання "Запад-2017" пройдуть з 14 по 20 вересня цього року одночасно на декількох полігонах Росії і Білорусі. Анонсуючи маневри, міністр оборони РФ Сергій Шойгу назвав їх "головним заходом спільної підготовки російських і білоруських збройних сил у 2017 році".

Під час недавнього візиту до Києва президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко гарантував, що територія його країни не буде використовуватися для вторгнення в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram