ГоловнаПолітика

Суд визнав недійсною угоду про виведення "Межигір'я" з державної власності

У 2007 році Янукович передав "Межигір'я" компанії "Надра України", а вона обміняла його.

Суд визнав недійсною угоду про виведення "Межигір'я" з державної власності
Фото: Дневник путешествий

Київський апеляційний господарський суд 1 серпня визнав недійсними договори, за якими урядова резиденція "Межигір'я" 2007 року вибула з державної власності.

Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Наступний крок - судове рішення про відповідальність Януковича, Ставицького й інших за незаконну оборудку диктатора", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, 2007 року Віктор Янукович, який очолював Кабінет Міністрів, передав "Межигір'я" у статутний фонд держкомпанії "Надра України", після чого вона уклала договір міни з фірмою "Медінвесттрейд". Обмін полягав у тому, що держава віддає "Межигір'я" приватній фірмі, а натомість отримує дві нежитлові будівлі в Києві за адресою Паркова алея, 3 і Паркова алея, 5-7.

Через два місяці - в листопаді 2007 року - компанія "Медінвесттрейд" продала резиденцію "Межигір'я" фірмі "Танталіт", яка володіла комплексом до втечі Януковича з України.

У вересні 2016 року Державна аудиторська служба дійшла висновку, що обмін між "Надрами України" і "Медінвесттрейдом" був нерівноцінним. Вартість майна, яким обмінювалися компанії, в договорі була визначена на рівні 111,7 млн гривень. Але висновки Київського науково-дослідного інституту судових експертиз показали, що "Межигір'я" коштувало тоді 540 млн гривень. Тож "Надра України" недоотримали 428,3 млн гривень.

Окрім того, на момент обміну компанія не мала погодження від Фонду держмайна і Кабміну.

2007 року компанією "Надра України" керував Едуард Ставицький (він же Натан Розенберг), який переховується від українського правосуддя в Ізраїлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram