ГоловнаПолітика

"Народний фронт" виступив проти повернення виборів омбудсмена бюлетенями

Фракція закликає Порошенка "не піддаватися на тиск і провокації".

"Народний фронт" виступив проти повернення виборів омбудсмена бюлетенями
Фото: Макс Левин

Фракція "Народного фронту" у Верховній Раді закликала президента Петра Порошенка не ініціювати поправки, що стосуються повернення таємного голосування на виборах омбудсмена.

Про це йдеться на сайті цієї політичної сили.

"Фракція "Народний фронт" звертається до Президента України із закликом не піддаватися на тиск і провокації політичних сил, які намагаються руками голови держави ревізувати недавно прийнятий парламентом Закон України "Про Конституційний Суд України", - йдеться в заяві.

"Наша фракція наполягає на такому. Перше - зміна норми обрання омбудсмена шляхом відкритого голосування під час сесійного засідання відповідає правовій позиції, оскільки в 2012 році КСУ, спираючись на статтю 84 Конституції України, визнав неконституційними положення регламенту, які передбачали таємне голосування бюлетенями. Тому спроби внести зміни до чинного закону автоматично породжують правовий конфлікт", - сказано в заяві.

Партія вважає, що відкрите голосування гарантує відповідальність кожного депутата, прибирає можливі корупційні інтереси, які можуть виникати під час таємного голосування, і надає виборцям можливість аналізувати діяльність як свого депутата, так і парламенту загалом.

"Народний фронт" нагадав, що парламент відкритим голосуванням обирає голову Верховної Ради, прем'єр-міністра України, голову СБУ, генерального прокурора і т.д., а обрання омбудсмена чомусь раніше здійснювалося таємним голосуванням.

"І останнє. У законі "Про Конституційний Суд України" введення відкритої форми обрання омбудсмена не є унікальним. Так само відтепер відкритим голосуванням, а не бюлетенями, будуть обиратися судді КС. Це відкритість перед суспільством, яка, на наше переконання, є однією з яскравих ознак демократії і парламентаризму", - вважають у НФ.

Нагадаємо, що 13 липня під час затвердження нової редакції закону "Про Конституційний Суд" депутати внесли зміни до законів "Про регламент Верховної Ради" і "Про уповноваженого Верховної Ради з прав людини".

Зокрема, Рада встановила, що рішення про призначення і звільнення омбудсмена приймається відкритим голосуванням більшістю голосів депутатів від конституційного складу парламенту (мінімум 226). Раніше уповноваженого призначали і звільняли таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів.

Це було зроблено незважаючи на те, що народний депутат Ольга Червакова внесла пропозицію про збереження таємної процедури. Її підтримали 227 народних депутатів, але оскільки депутат неправильно назвала номер поправки, її суть не була врахована.

1 серпня прес-служба Порошенка повідомила, що він внесе на розгляд парламенту пропозиції щодо змін до законодавства з приводу омбудсмена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram