ГоловнаПолітика

18 осіб відмовляються їхати в ОРДЛО за обміном

До 23 серпня повинні завершити процес узгодження списків полонених.

18 осіб відмовляються їхати в ОРДЛО за обміном
Валерия Лутковская
Фото: obozrevatel.com

18 осіб, включених "ДНР" і "ЛНР" (офіційно - окремі райони Донецької і Луганської областей) у списки на обмін полоненими, категорично не хочуть на тимчасово окуповані території, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"На сьогодні ми визначили категорію осіб, які категорично відмовляються бути суб'єктами обміну, відмовляються бути передані на територію, не підконтрольну українському уряду... Сьогодні ми маємо мінус 18 осіб, на яких подала запит сторона "ДНР", - заявила омбудсмен в ефірі "5 каналу".

Лутковська нагадала, що бойовики підтвердили утримання тільки 70 із загальної кількості 137 осіб, котрі, за даними української сторони, перебувають у них у полоні.

"На сьогодні нам підтвердили 70 осіб, обіцяють підтвердити ще додатково. Але ми подаємо запит на значно більшу кількість, ми подаємо на 137 осіб, які, за нашою інформацією, перебувають на непідконтрольній території", - зазначила омбудсмен.

Нагадаємо, до наступного засідання Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання на Донбасі, яке відбудеться в Мінську 23 серпня, сторони повинні завершити узгодження списків на обмін у письмовому вигляді. Очікується, що на цій зустрічі буде досягнуто домовленості про звільнення людей.

Раніше представники "ДНР" і "ЛНР" погодилися виключити зі списку осіб, звільнення яких вони вимагають, два десятки кримінальних злочинців, які не причетні до подій на Донбасі. При цьому сепаратисти продовжують вимагати амністії та звільнення ще 45 осіб, які не причетні до конфлікту і які скоїли тяжкі злочини - "беркутівців", які розстрілювали Небесну Сотню, організаторів терактів в Одесі та Харкові, повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram