ГоловнаПолітика

МінТОТ заявило про радіаційну небезпеку на шахті "Юнком" у Бунге

На шахті в 1979 році провели ядерний вибух, а в 2017-му перестали відкачувати воду.

МінТОТ заявило про радіаційну небезпеку на шахті "Юнком" у Бунге

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб заявило про радіаційну небезпеку на шахті "Юнком" в місті Бунге (Юнокомунарівськ) на території ОРДО.

Про це йдеться у фейсбуці міністерства.

Шахта була запущена в роботу у 1911 році і була дуже загазована. 16 вересня 1979 року з метою зниження напружень у гірських масивах для підвищення безпеки виробки вугільних пластів був проведений підземний ядерний вибух (об'єкт "Кліваж"). Потужність ядерного заряду становила 0,2-0,3 Кт тротилового еквівалента. Вибух був здійснений в східному крилі шахти на глибині 903 м.

Через 23 роки, у 2002-му, шахту закрили як неперспективну і відтоді вона працювала в режимі водовідливу. У 2017 році з'явилася непідтверджена інформація, що відкачування шахтних вод на "Юнком" припинено.

У разі піднімання шахтових вод на поверхню максимально допустима концентрація радіоактивних речовин може перевищувати допустиму норму. Заражені шахтні води можуть потрапити в річку Булавін, що може становити загрозу для людей.

Булавін - мала річка довжиною 39 км. Вона бере початок біля Дебальцевого, протікає через Єнакієве і зливається з Корсунню та Садками у річку Глечик (правий приплив Міуса, басейн Азовського моря).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram