ГоловнаПолітика

СБУ запобігла провокаціям в приймальнях Генпрокуратури і АП

Кілька акцій Росія намагалася організувати біля посольства Польщі.

СБУ запобігла провокаціям в приймальнях Генпрокуратури і АП

Служба безпеки України повідомила про запобігання провокацій у громадських приймальнях Генеральної прокуратури та Адміністрації президента.

"Спроби розхитати Україну тривають. За оперативною інформацією, на закритій нараді керівництва РФ у травні Путін розкритикував свого помічника Суркова за провал операції із дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні і поставив нове завдання у найкоротший термін досягти так званого перезавантаження правлячого режиму в Україні. Місцем провокацій була обрана столиця - Київ", - розповів глава СБУ Василь Грицак на брифінгу в суботу, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, лише протягом тижня - з 28 червня по 4 липня - СБУ запобігла 6 спробам російської сторони організувати акції протесту під посольством Польщі в Україні. А 5 липня СБУ попередила сьому спробу провокацій, цього разу біля будівлі консульства Польщі в Україні.

Грицак підкреслив, що РФ також залишається основним ініціатором провокацій силового характеру, мета яких - показати, що Україна нібито є джерелом поширення екстремізму.

"12 липня за вказівкою російської сторони була організована спроба захоплення громадської приймальні Генеральної прокуратури України", - сказав глава СБУ.

Він розповів, що за вказівкою куратора з Москви учасники акції повинні були захопити приймальню, прикувавши себе наручниками в приміщенні і обливши приймальню червоною фарбою, а також розмістити плакати з політичними вимогами. Для цього були найняті 34 людини - молоді люди в камуфляжі і безробітні. За його словами, учасники цього заходу дали свідчення щодо організаторів акції.

"Ще одна провокація планувалася в громадській приймальні в адміністрації президента України", - зазначив Грицак, додавши, що є скріншот листування з планом провокації з Москви.

"Служба безпеки встановила організаторів цих акцій - усі вони перебувають на території РФ. Замовники - в адміністрації президента РФ Сурков і Ардзінба. Організатор фінансового забезпечення - "Комітет порятунку України" Азарова і Олійника, колишні високопоставлені особи та олігархи-перебіжчики", - повідомив глава СБУ.

За організацією антипольських псевдоакцій стояв глава української праворадикальної організації "Наждак" Микола Дульський. Виконавці - проросійські активісти із залученням злочинних угруповань та маргінальних елементів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram