ГоловнаПолітика

Створення міністерства ветеранів увійде до порядку денного американсько-українських відносин

Турбота про ветеранів є важливим елементом мотивації збройних сил і боєздатності армії, вважають в США.

Створення міністерства ветеранів увійде до порядку денного американсько-українських відносин
Фото: Дмитрий Удовицкий

На зустрічі Петра Порошенка з міністром оборони США Джеймсом Меттісом було заявлено про необхідність створення Міністерства ветеранів України та підтримки цього процесу з боку США. Про це стало відомо з джерела, близького до Білого дому.

Підтримка процесу створення Міністерства у справах ветеранів в Україні висловлена також в офісі Комітету Сенату США із зовнішньої політики, а також з боку членів Сенату США Роя Бланта, Бенджаміна Кардіна, Джин Шахін і Роберта Портмана. Про це стало відомо від учасників делегації Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів і інвалідів, яка відвідала Вашингтон на цьому тижні.

"Підтримку з боку США в організації ефективної системи турботи про українських ветеранів я вважаю таким же пріоритетом, як і надання Україні летальної зброї", - заявив Олександр Третяков, голова Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів і інвалідів.

Турбота про ветеранів є важливим елементом мотивації збройних сил і боєздатності армії. "Стандартом США в турботі про ветеранів є те, щоб кожен ветеран отримав належні йому привілеї і зміг скористатися всіма правами. Якщо хоча б один ветеран не отримав або отримав невчасно, це вже погано", - відзначає Гліб Загорій, член Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів і інвалідів.

Держави-лідери НАТО вже давно беруть участь в різних збройних конфліктах. Цей досвід змусив їх шукати ефективні способи допомоги своїм військовим ветеранам. У більшості випадків частиною рішення стало створення відповідних окремих міністерств. Таким шляхом пішли США, Великобританія, Канада, Австралія, Хорватія, Південна Корея.

Зараз в Україні діє 19 суб'єктів із забезпечення реалізації прав на пільги та інші державні гарантії ветеранів. З огляду на кількість цих відомств, надзвичайно важко проконтролювати потік коштів, що виділяються на соціальну підтримку цієї категорії громадян. Зосередження матеріальної бази в одному міністерстві краще забезпечить цільове використання коштів і одночасно контроль за їх витрачанням.

Як відомо, підтримка ветеранів є одним із пріоритетів Президента США Дональда Трампа.

21 млн громадян США, або 7% всього населення, є ветеранами збройних сил США.

Сенатор Рой Блант є віце-головою фракції Республіканської партії Сенату. Сім разів обирався до Конгресу в окрузі в Міссурі. Раніше ніж хто інший за всю кар'єру його обирали координатором більшості в Конгресі. У перший же рік сенатської каденції його обрано до керівництва фракції.

Сенатор Роберт Портман сім разів обирався в Республіканський конгрес. Торговий представник США в адміністрації Дж.Буша в 2005-2006 роках. Директор Управління бюджету в Адміністрації Буша в 2006-2007 роках. Обраний до Сенату в 2010 році і переобраний в 2016 році. Сенатор Портман є одним з ініціаторів і активних прихильників рішень про санкції щодо Росії, а також надання Україні летального зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram