ГоловнаПолітика

Порошенко назвав Коля великим німцем і другом України

"Час вчитися у канцлера Коля, як вирішувати складні, проблемні питання".

Порошенко назвав Коля великим німцем і другом України
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко в суботу, 1 липня, взяв участь в європейській церемонії прощання з колишнім канцлером Німеччини Гельмутом Колем.

Фото: president.gov.ua

"Сьогодні тут, у Страсбурзі, Німеччина, Європа і весь світ прощалися з великим німцем, великим канцлером, який об'єднав Німеччину. Великим лідером об'єднаної Європи і великим другом України, який бачив Україну і український народ в сім'ї європейських народів", - заявив президент України після церемонії.

"Особливістю канцлера Коля була здатність вирішувати складні питання, які, на перший погляд, вирішити було абсолютно неможливо. Це він знайшов правильну мову з тодішнім Радянським Союзом. Це він зробив великі кроки для того, щоб був мир, щоб ніколи більше не почалася війна", - зазначив Порошенко.

Фото: president.gov.ua

Порошенко також вказав на зусилля Гельмута Коля зі створення євро, розширення Євросоюзу, зміцнення євроатлантичної інтеграції. "Зроблені кроки, які сьогодні формують Європу і без яких ми не можемо собі уявити Європейський Союз і світ", - наголосив він.

"Сьогодні час, щоб ми навчилися у канцлера Коля, як вирішувати складні, проблемні питання. Я оптиміст, і я вірю в те, що об'єднаними зусиллями Європи і світу ми можемо повернути мир в Україну, мир в Європу", - зазначив президент України.

Гельмут Коль очолював уряд Федеративної Республіки Німеччина з 1982 по 1998 роки. Саме під час його перебування на посаді федерального канцлера відбулося возз'єднання Німеччини. Він помер 16 червня на 88-му році життя в своєму будинку в місті Людвігсхафен. Згідно з останньою волею Коля, його тіло буде поховано на кладовищі в Шпаєрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram