ГоловнаПолітика

Україна заборонила польським історикам проведення пошуку убитих поляків

Скасування дозволів польська сторона пов'язала зі знесенням пам'ятника УПА в Грушовичах.

Україна заборонила польським історикам проведення пошуку убитих поляків
Фото: portalprzemyski.pl

Україна скасувала дозволи для польського Інституту національної пам'яті на проведення пошуку і ексгумації поляків, похованих в Україні, і не погоджується на їх відновлення.

Про це інформує Польське радіо.

Згідно з повідомленням, Україна скасувала відповідні дозволи після того як у квітні був знесений пам'ятник Української повстанської армії в Грушовичах (Польща).

Польська делегація на чолі з директором Бюро збереження пам'яті про боротьбу і мучеництво ІНП Адамом Сівеком прибула до Львова на зустріч з представниками українського Інституту національної пам'яті для відновлення дозволів, проте зустріч закінчилася нічим.

За словами Адама Сівека, українці зайняли позицію, неприйнятну для польської сторони, оскільки мова йде про легалізацію таких самовільних "українських пам'яток у Польщі і польських в Україні, а також відновлення оригінальної версії пам'ятника в Грушовичах", - пояснив Сівек.

Керівник Бюро збереження пам'яті про боротьбу і мучеництво ІНП заявив, що відновлення пам'ятника в Грушовичах неможливе, тому що він не стояв на місці поховання українців, а прославляв УПА.

Під час переговорів Сівек запропонував українській стороні провести в Грушовичах ексгумацію, але ті, за його словами, не зацікавилися цією пропозицією.

Представники ІНП запропонували українській стороні чергову зустріч, цього разу в Польщі. Як повідомляється, ймовірно, вона відбудеться після канікул.

Нагадаємо, 26 квітня в селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі розібрали пам'ятник воїнам УПА, побудований на місцевому кладовищі 23 роки тому. Монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій. Під час руйнування пам'ятника був присутній староста громади, на території якої розташоване кладовище. Монумент зруйнували за дозволом місцевої влади як "незаконно встановлений".

Мінкультури Польщі назвало законним демонтаж пам'ятника в Грушовичах і заявило, що УПА відповідальна за загибель тисяч поляків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram