ГоловнаПолітика

Трамп запевнив Порошенка у підтримці Мінських домовленостей

Президент України впевнений у позиції США як твердого, надійного, стратегічного партнера.

Трамп запевнив Порошенка у підтримці Мінських домовленостей
Фото: facebook.com/iryna.gerashchenko

Президент США Дональд Трамп запевнив Петра Порошенка у підтримці Мінських домовленостей.

Про це Порошенко повідомив журналістам за підсумками зустрічі.

"Дуже важливо, що сьогодні виповнюється рівно три роки, тому що 20 червня, відразу після обрання президентом, я оголосив режим припинення вогню та презентував свій мирний план, який став основою "мінських домовленостей". Було акцентовано, що США підтримують і залишаються вірними "мінським домовленостям", - сказав він.

Порошенко додав, що необхідно вимагати від Росії повної імплементації Мінських домовленостей, насамперед блоку питань з безпеки: припинення вогню, відведення зброї, забезпечення безперешкодного доступу спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі до всієї території, зокрема до державного кордону.

Також Порошенко повідомив, що під час зустрічі обговорювалися питання співпраці у військово-технічній сфері, а також питання економічної співпраці України та США: співпраця у сфері ядерної енергетики, відновлюваних джерел енергії, у нафтогазовій сфері, питання закупівель американського вугілля Україною, і підтримка США реформ України в енергетичному секторі.

Відповідаючи на запитання журналістів про можливість зняття санкцій до повернення Криму Україні і суверенітету над окупованими територіями, Порошенко відповів, що він вважає це очевидним.

"На сьогодні США ухвалюють додаткові санкції практично щодня, і я бачу позицію США як твердого, надійного, стратегічного партнера України", - сказав президент.

На запитання про те, чи обговорювалася можливість зміни "мінського формату", Порошенко відповів, що не бачить в цьому необхідності.

"США є нашим партнером. Ми дуже зацікавлені у залученні США до активного процесу. США є країною-гарантом за Будапештським меморандумом (США, Великобританія, Росія, Україна), і сьогоднішня зустріч підтверджує важливість України для США і рішучу налаштованість на підтримку нашої держави", - додав він.

Загалом Порошенко заявив, що задоволений підсумком переговорів і вдячний США за тверду підтримку України.

Нагадаємо, Порошенко передав Адміністрації президента США лист від українських заручників на Донбасі та ув'язнених в Росії для сприяння в їх звільненні.

Раніше він провів зустріч з міністром енергетики США Ріком Перрі, з яким обговорив можливість постачання в Україну скрапленого газу із США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram