ГоловнаПолітика

У Раді не знайшлося голосів за закон про кібербезпеку

Багатьох депутатів немає на робочому місці.

У Раді не знайшлося голосів за закон про кібербезпеку
Фото: Depositphotos/darknula

Верховна Рада в четвер не змогла прийняти закон про кібербезпеку №2126а. У залі не знайшлося голосів для ухвалення його в цілому, і з великими труднощами його направили на повторне друге читання. "За" проголосували 236 народних депутатів.

Метою закону було створити національну систему кібербезпеки, оскільки на нинішньому рівні протидія кіберзлочинності перебуває на початковому рівні і не має комплексного характеру.

Проект закону України про кібербезпеку був розроблений на вимогу Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2014 року.

Нагадаємо, в травні 2017 року перший заступник міністра економіки Максим Нефьодов виявив, що до другого читання цього законопроекту внесено поправки, які загрожують системі електронних закупівель ProZorro.

Він пояснив, що ці поправки дають альтернативне визначення електронному майданчику ProZorro, що створює законодавчу колізію. На електронні майданчики буде поширюватися визначення "критичної інфраструктури", тобто їх контролюватимуть силовики. Електронні майданчики зможуть самі вирішувати, чи потрібне забезпечення тендеру, в тому числі він зможе вимагати його застрахувати. Ціни на послуги майданчики будуть встановлювати самі, тоді як зараз вони регулюються Кабміном.

Автор поправок - депутат від "Відродження" Віктор Бондар - під час обговорення заявив, що не мав на меті "вбити" ProZorro. За його словами, він лише хотів переконатися, що всі важливі державні сайти і бази даних обладнані комплексним захистом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram