ГоловнаПолітика

Україна отримає частину конфіскованих коштів Лазаренка

Луценко розраховує, що цей процес буде завершено до кінця року.

Україна отримає частину конфіскованих коштів Лазаренка
Фото: kp.ua

Україна отримає частину коштів, конфіскованих Сполученими Штатами Америки в колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка.

Про це сказав генеральний прокурор Юрій Луценко в понеділок на міжнародному семінарі з боротьби з корупцією в Києві.

"Україна має запевнення відповідних служб США, що вона може розраховувати на більшу частину від, імовірно, конфіскованих коштів", - заявив він. Луценко розраховує, що цей процес буде завершено до кінця року.

Нагадаємо, на початку 2017 року в базі даних Міжнародного проекту журналістських розслідувань корупції та організованої злочинності (OCCRP) знайшли інформацію про рахунок Павла Лазаренка в литовському банку на 30 млн доларів. Ці кошти лежать на рахунку місцевого відділення шведського банку SEB, і литовські суди протягом останніх 17 років що кілька місяців продовжують їх заморозку.

Паралельно із судом над Павлом Лазаренком у Каліфорнії в американській столиці 2004 року було розпочато процес конфіскації його майна. Усього американській системі правосуддя вдалося встановити місцезнаходження близько $250 млн, виведених з України корупційним шляхом, які перебувають на рахунках в острівних державах Антигуа і Гернсі, Литві, Ліхтенштейні і Швейцарії.

Два роки тому суд у Вашингтоні схвалив угоду, згідно з якою розподілив 100 млн доларів, які ховав у офшорах Лазаренко. Майже чверть суми мав отримати банк острівної держави Антигуа, а 75 млн доларів - американський уряд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram