ГоловнаПолітика

Україна заявила протест через обрання представника РФ президентом 70-ї асамблеї ВООЗ

Уляна Супрун відмовила голові російського міністерства охорони здоров'я в моральному праві очолювати асамблею.

Україна заявила протест через обрання представника РФ президентом 70-ї асамблеї ВООЗ
Фото: moz.gov.ua

Українська делегація виступила з заявою проти обрання міністра охорони здоров'я РФ Вероніки Скворцової президентом 70-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я.

Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, із заявою під час відкриття 70-ї всесвітньої асамблеї виступила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на відкритті асамблеї в Женеві в понеділок.

"Асамблея стала частиною фронту російської гібридної війни проти України. РФ веде неоголошену війну проти України, яка призвела до загибелі 10 тис. осіб, поранення понад 23 тис. осіб і яка змусила переміститися мільйони людей. Кандидатура РФ на пост президента 70-ї Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я є останнім залпом злагодженого нападу проти західних інститутів, що зберігають мир понад 70 років", - сказала Супрун.

Вона зазначила, що політика РФ у Криму, яка заперечує життєво важливу замісну терапію для сотень пацієнтів, "уже призвела до десятка смертей", українці та кримські татари майже щодня зазнають тиску і порушення прав людини, "в тому числі - незаконного затримання і вислання в російські "трудові табори" за сфабрикованими звинуваченнями".

В. о. міністра охорони здоров'я України наголосила, що "російська окупаційна армія і їхні поплічники в Донецькій і Луганській областях України руйнують вразливу медичну інфраструктуру на південному сході України", внаслідок чого жителі цих територій не мають доступу до медичних послуг і життєво важливих лікарських засобів.

"Представник РФ не має ніякого морального права очолювати Асамблею організації, яка спрямована на збереження життя і втілення стандартів, що були викарбувані на клятві Гіппократа. Делегація України просить, щоб наша позиція була належним чином зафіксована в протоколі асамблеї", - заявила вона.

Всесвітня асамблея охорони здоров'я - вищий керівний орган Всесвітньої організації охорони здоров'я. Асамблея охорони здоров'я збирається на щорічні сесії, як правило, в травні в Женеві в Палаці Націй ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram