ГоловнаПолітика

Морський трибунал ООН визначив графік розгляду позову України до РФ

Процедурний обмін документами затягнеться більш ніж на два роки.

Морський трибунал ООН визначив графік розгляду позову України до РФ

Міжнародний трибунал Організації Об'єднаних Націй з морського права зобов'язав Україну подати документи за позовом до Росії про порушення положень Конвенції ООН з морського права до 19 лютого 2018 року.

Як повідомляють на сайті суду, до цієї дати українська сторона повинна подати меморандум, що містить виклад фактів, на які вона спирається, а також заяву з питання права і пояснення.

Своєю чергою російська сторона до 19 листопада 2018 року має представити свій контр-меморандум, що містить заперечення з приводу питань юрисдикції та/або прийнятності у відповідь на український меморандум, будь-які додаткові факти і необхідні пояснення.

Після цього Україна до 19 квітня 2019 року зможе дати відповідь на російський контр-меморандум, а РФ отримає можливість до 19 вересня 2019 року подати свої відповідні заперечення.

Нагадаємо, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала спір з Російською Федерацією щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права.

Україна у своєму позові зазначає, що Російська Федерація порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами у своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до АР Крим морських зонах, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу. Україна вимагає від Російської Федерації припинити порушення своїх прав і компенсувати завдані збитки.

22 грудня 2016 року ООН сформувала трибунал, який почне розгляд справи за позовом України до РФ через перешкоджання доступу до своїх акваторій і шельфів у Чорному морі.

Інтереси України в арбітражі проти РФ представлятиме одна з провідних американських юридичних компаній Covington & Burling LLP.

12 травня пройшли перші процедурні слухання сторін, у рамках яких створено арбітраж для розгляду спору України проти Російської Федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram