ГоловнаПолітика

Судова система робить кроки до самоочищення, - Бенедисюк

Голова ВРП відзначає опір судовій реформі.

Судова система робить кроки до самоочищення, - Бенедисюк
Фото: Макс Требухов

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зазначає, що затягування конкурсу до Верховного Суду пов'язане, зокрема, з певним опором оновленню Верховного Суду і судової системи загалом. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Затягування цього процесу (конкурсу до Верховного Суду, - ред.) пов'язане, зокрема, з певним опором оновленню Верховного Суду і судової системи загалом. Критикуючи конкурс, визнаючи його апріорі неможливим, багато хто хотів би заблокувати судову реформу", - заявив він.

На запитання, кому вигідно заблокувати судову реформу, Бенедисюк відповів, що "це легко визначити, спостерігаючи за публічними виступами, повідомленнями в соціальних мережах".

"Інша справа, що хтось може критикувати процес конкурсу, маючи, як то кажуть, благородну мету - недопуск до фіналу конкурсу нечесного судді. Однак така людина не враховує, що в Україні створено дієву систему заходів, щоб не допустити нечесного суддю до посади. Зокрема, судді - єдині в країні чиновники, які зобов'язані подавати не менш ніж три декларації, проходити оцінювання, будь-які переміщення по системі відбуваються тільки на конкурсній основі. Не варто забувати про Національне антикорупційне бюро і Національне агентство запобігання корупції, які можуть надіслати наявну і них інформацію до ВРП про недоброчесність того чи іншого судді тощо", - сказав голова ВРП.

Водночас, додає Бенедисюк, спостерігається процес оновлення судової системи: "Для мене яскравим показником того факту, що процес оновлення судової системи почався, є самоочищення судової влади. Не з подачі журналістів, громадських активістів. Сама судова система робить кроки в цьому напрямку. Зокрема, до ВРП уже надходять скарги на суддів від самих суддів. Часом навіть від колективів судів. У скаргах ідеться про те, що поведінка конкретного судді під час прийняття рішення може стати підставою для дисциплінарної відповідальності. Для мене такі процеси визначальні. Якщо ж судова система не буде піклуватися про свій авторитет, то ззовні її буде дуже важко очистити".

Нагадаємо, заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов очікує формування нового складу Верховного Суду не пізніше, ніж у червні цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram