ГоловнаПолітика

Рада розблокувала підписання закону про ринок електроенергії

Закон ухвалили ще 13 квітня.

Рада розблокувала підписання закону про ринок електроенергії
Фото: www.president.gov.ua

Верховна Рада відмовилася скасувати результати голосування за закон про ринок електроенергії.

За прийняття проектів постанов №4493-П, №4493-П1 і №4493-П2 у четвер проголосували 53, 43 і 42 депутати за мінімально необхідних 226.

Законопроект про ринок електроенергії було прийнято 13 квітня, але наступного дня депутати від фракції "Батьківщина" внесли проекти постанови про скасування результатів голосування. За регламентом, поки Рада їх не розгляне, закон направляти на підпис президентові не можна. Рада у вівторок працює вперше з 14 квітня через канікули, які влаштували собі депутати.

Зараз усю електроенергію, яку виробляють в Україні, продають за регульованою ціною на Оптовому ринку електроенергії, оператором якого є ДП "Енергоринок". Потім її постачають споживачам через обленерго, що займають монопольне становище в кожному регіоні. Нинішня ситуація призвела до того, що між виробниками електроенергії і її імпортерами немає цінової конкуренції. Тому вони не зацікавлені в боротьбі за споживача, що відображається на ціні та на якості послуг.

Згідно з новими правилами, виробники зможуть продавати свою енергію на різних ринках у різні відрізки часу (ринок двосторонніх контрактів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок, ринок допоміжних послуг), при цьому ціну буде встановлювати не Нацкомісія, а ринок. Для споживачів це означає, що вони зможуть вибирати "тарифні пакети".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram