ГоловнаПолітика

Підписання законопроекту про ринок електроенергії заблокували щонайменше на місяць

Внесено обов'язковий до розгляду проект про скасування результатів голосування.

Підписання законопроекту про ринок електроенергії заблокували щонайменше на місяць
Фото: Макс Требухов

Два депутати Верховної Ради від фракції "Батьківщина" внесли проект постанови про скасування результатів голосування за законопроект №4493 про ринок електроенергії.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Так депутати заблокували підписання законопроекту мінімум на місяць. Спікер Андрій Парубій не має права передавати законопроект далі, поки не буде розглянуто проект постанови "Батьківщини". А зробити це можна буде щонайшвидше 16 травня, коли відновляться пленарні засідання.

Законопроект про ринок електроенергії ухвалили 13 квітня.

Зараз уся електроенергія, яку виробляють в Україні, продається за регульованою ціною на Гуртовому ринку електроенергії, оператором якого є ДП "Енергоринок". Потім її постачають споживачам через обленерго, які посідають монопольне становище в кожному регіоні. Нинішня ситуація призвела до того, що між виробниками електроенергії та її імпортерами немає цінової конкуренції. Тому вони не зацікавлені в боротьбі за споживача, що відображається на ціні та якості послуг.

Згідно з новими правилами, виробники зможуть продавати свою енергію на різних ринках у різні відрізки часу (ринок двосторонніх контрактів, ринок "на добу вперед", внутрідобовий ринок, балансувальний ринок, ринок допоміжних послуг), при цьому ціну буде встановлювати не Нацкомісія, а ринок. Для споживачів це означає, що вони зможуть вибирати "тарифні пакети".

"Батьківщина" всіляко намагалася заблокувати прийняття цього законопроекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram