ГоловнаПолітика

Певний час у судовій системі буде нестача кадрів, - Філатов

Заступник голови АП прогнозує конкурси суддів у другому - четвертому кварталі 2017 року

Певний час у судовій системі буде нестача кадрів, - Філатов
Фото: Макс Требухов

Незважаючи на велику кількість заяв суддів про звільнення, колапсу в судовій системі не буде. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов.

"Колапсу не буде. Але якийсь час у судовій системі можлива нестача кадрів. Про це я говорив ще два роки тому, коли багато громадських активістів і навіть деякі експерти висували тезу про заміну всіх суддів без винятку, оскільки вони «не мають довіри в суспільстві»", - заявив Філатов.

"Вивільнені вакансії потрібно заповнювати. Конкурсна процедура відбору суддів вимагає часу. Тому зараз деякі кадрові проблеми, безсумнівно, будуть, але не колапс, яким нас лякають.

Вища кваліфікаційна комісія суддів найближчим часом сконцентрується на конкурсі суддів до Верховного Суду. Відповідно, інші конкурси, думаю, будуть у другому - четвертому кварталі 2017 року», - додав він.

Нагадаємо, в інтерв'ю LB.ua голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк заявив, що понад 750 суддів за два літніх місяці подали заяви про звільнення. Сталося це після рішення Конституційного Суду про збереження щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці. Низку суддів не призначено на п'ятирічний термін.

30 вересня набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя. Відповідно до закону, скасовується 5-річний термін призначення суддів, і їх призначають винятково безстроково. Президент і Верховна Рада позбавляються права звільняти суддів, але в голови держави залишається право їх призначати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram