ГоловнаПолітика

Рада заборонила георгіївську стрічку в Україні

За її носіння можуть оштрафувати і навіть заарештувати.

Рада заборонила георгіївську стрічку в Україні
Фото: Gorlovka.Today

Верховна Рада заборонила георгіївську стрічку в Україні.

За відповідний законопроект №2987 проголосували 238 народних депутатів.

За рішенням парламенту, до Кодексу про адміністративні правопорушення вводиться стаття 173-3 під назвою "Виготовлення і пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки".

За публічну демонстрацію або носіння стрічки передбачено покарання у вигляді 50-150 неоподатковуваних мінімумів (850-2550 гривень). У разі повторного проступку протягом одного року - від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів (2550-5100 гривень) і адміністративний арешт на термін до 15 діб.

У пояснювальній записці до законопроекту, який внесено нардепом Антоном Геращенком з "Народного фронту", йдеться, що георгіївська стрічка в Україні стала "символом російської окупації і агресії".

У 2014 році її використовувала "самооборона Криму" і проросійські сепаратисти на Донбасі.

"Публічне використання георгіївської (гвардійської) стрічки в пропагандистських цілях несе суспільну небезпеку, має провокаційний характер, а тому має бути зараховане до правопорушень. Таким чином, сьогодні є необхідність встановити адміністративну відповідальність за виготовлення і пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки", - сказано в записці.

Нагадаємо, з 2015 року в Україні заборонено комуністичну символіку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram