ГоловнаПолітика

Україна знайшла в Туреччині партнера для виробництва боєприпасів (оновлено)

Ним стане корпорація Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu.

Україна знайшла в Туреччині партнера для виробництва боєприпасів (оновлено)
Фото: rnbo.gov.ua

Україна і Туреччина в рамках міжнародної виставки оборонної промисловості IDEF 2017, яка проходить у Стамбулі, домовилися про спільні проекти виробництва боєприпасів.

Про це йдеться на сайті Ради національної безпеки і оборони.

Також підписано меморандуми про співпрацю у виробництві авіоніки, навігації та нових літаків.

"Кількість підписаних контрактів і меморандумів про співпрацю свідчить, що українська зброя і українські технології користуються попитом на світових ринках", - прокоментував секретар РНБО Олександр Турчинов.

За його словами, Україна і Туреччина мають багато перспективних спільних проектів у військовій галузі. Він, зокрема, повідомив, що створено спільну робочу групу для координації стратегічних проектів, яка працює над їх практичною реалізацією. Турчинов повідомив, що турецькі партнери також готові інвестувати українські оборонні підприємства. "Це нові масштабні проекти, зараз ми їх обговорюємо, і сподіваюся, що від теорії перейдемо до їх утілення", - сказав секретар РНБО України.

Оновлення. Прес-служба "Укроборонпрому" повідомила, що партнером у виробництві боєприпасів стала турецька MKEK (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Корпорація машинної і хімічної промисловості).

"Ми вже співпрацюємо з MKEK і поглиблюємо нашу кооперацію. На сьогодні знайдено точки взаємодії у виготовленні патронів до стрілецької зброї та багатьох необхідних компонентів для патронів", - зазначив заступник генерального директора "Укроборонпрому" Володимир Коробов.

MKEK створили 1950 року. Основна продукція корпорації призначена для турецьких Збройних сил: боєприпаси для стрілецької зброї та важкого озброєння, артилерійських систем, авіаційні бомби, міни, вибухові речовини і ракети.

Також на виставці підписали меморандум про співпрацю "Антонова" і Turkish Aerospace Industries для розробки і виробництва різних модифікацій безпілотних літальних апаратів, у тому числі ударних. "Безпілотна авіаційна техніка - це те, чого вимагає українська армія. ДК "Укроборонпром" нарощує власну компетенцію в цьому напрямку і співпрацює зі світовими компаніями для забезпечення українського війська необхідним", - пояснив Коробов.

TAI здійснює проектування, розробку, виробництво й інтеграцію, модернізацію і післяпродажне обслуговування аерокосмічних систем.

Ще один меморандум підписали "Укроборонпром" і підсекретаріат оборонної промисловості Міноборони Туреччини. Його мета - посилити співпрацю між ОПК двох країн. Цей підсекретаріат - головний розпорядник державних коштів оборонної промисловості. Він відповідає за забезпечення турецької армії всіма видами озброєння, військової техніки й амуніції.

Нагадаємо, що Україна, яка веде бойові дії на Донбасі, має намір відновити виробництво боєприпасів. Кабінет Міністрів у березні 2017 року затвердив концепцію створення виробництва боєприпасів в Україні.

Заступник генерального директора ДК "Укроборонпром" Володимир Коробов на початку року говорив, що концерн готовий розгорнути масштабне виробництво боєприпасів у разі отримання фінансування за 18 місяців. Цей завод зможе випускати патрони і натовського калібру, і пострадянського.

Раніше в Україні функціонував Луганський патронний завод, який виробляє боєприпаси для стрілецької зброї і який у цей час перебуває на тимчасово непідконтрольній українській владі території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram