ГоловнаПолітика

Мін'юст поскаржиться в ЄСПЛ на рішення російського суду про заочний арешт Яценюка

Міністр Петренко вважає, що Росія мстить Яценюкові.

Мін'юст поскаржиться в ЄСПЛ на рішення російського суду про заочний арешт Яценюка
Фото: Макс Требухов

Міністерство юстиції України має намір звернути увагу Європейського суду з прав людини на незаконність рішення Ессентукського міськсуду Росії, який заочно заарештував лідера партії "Народний фронт", колишнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Про це повідомив міністр Павло Петренко у фейсбуці.

На його думку, рішення російського суду - це помста Яценюкові за політику протидії російській агресії. "Це відплата за міжнародні судові позови і санкції проти Росії, помста за політику енергетичної незалежності і розвиток оборонного сектору України", - написав міністр.

"З порушенням всіх можливих процесуальних гарантій російський суд прийняв рішення про заочний арешт Арсенія Яценюка за нібито участь в озброєній банді й умисні вбивства. Це судилище ще раз доводить, що в Росії не існує незалежного правосуддя, а обвинувальні вироки проти українців пишуть у Кремлі. У такий спосіб в Росії і окупованому Криму вже засуджено сотні українських громадян", - підкреслив міністр юстиції.

Україна має намір звернутися з роз'ясненням до всіх демократичних держав про невизнання рішень російських судів. "Також ми звернемо увагу Європейського суду з прав людини на цей процес, як ми вже зробили в сотнях інших незаконних затриманнях і судилища українців у Росії", - підкреслив Петренко.

Нагадаємо, Яценюка заочно заарештовано за "звірства в Чечні". Його звинувачують у скоєнні таких злочинів: участь у збройній групі (банді) або в здійснюваних нею нападах; відповідальність за підготовку до злочину і за замах на злочин; умисне вбивство за обтяжливих обставин.

У вересні 2015 року голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін заявив, що Арсеній Яценюк у 1994-1995 роках воював в Чечні й удостоївся найвищої нагороди Джохара Дудаєва "Честь нації" за знищення російських військовослужбовців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram