ГоловнаЕкономікаБізнес

Генпрокуратура зацікавилася формулою "Роттердам+"

За необхідності буде порушено кримінальну справу.

Генпрокуратура зацікавилася формулою "Роттердам+"
Фото: lisichansk.com.ua

Генеральна прокуратура перевірить, як формується ціна на вугілля в Україні.

Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко на прес-конференції.

"Минулого тижня я дав доручення провести дослідчу перевірку матеріалів про формування тарифів за так званою формулою "Роттердам+" у Національній комісії регулювання енергетики. Чи дійсно вугілля закуповують в Україні за формулою "Роттердам+"? Згідно з попередніми роз'ясненнями співробітників Кабінету Міністрів, - ні. Тому що "Роттердам+" передбачає п'ять із гаком тисяч гривень за тонну вугілля. На сьогодні платять близько півтори тисячі гривень", - заявив він.

"Тим не менш, у мене питання: НКРЕ перевірила ці тарифи? Яка собівартість вугілля? Яка рентабельність? Які витрати на транспортування? Чи немає зловживання монопольним становищем? Це питання буде вивчено під час дослідчої перевірки, за необхідності відкриємо кримінальне провадження", - сказав генпрокурор.

Нагадаємо, НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

Тобто за формулою "Роттердам+" вугілля українських виробників купується за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Влада стверджує, що для українського вугілля ця формула не діє.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram