ГоловнаЕкономікаФінанси

Боярчук: легких вимог МВФ більше не залишилося

"Кожен з пунктів - це питання масштабу не меншого, ніж підняття тарифів на газ і тепло".

Боярчук: легких вимог МВФ більше не залишилося
Дмитрий Боярчук
Фото: Сергей Нужненко

Виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук вважає, що легких вимог Міжнародного валютного фонду вже не залишилося.

Таку думку він висловив на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Давайте дивитися на вересневий варіант меморандуму. Перші два пункти - це посилення адресності соціальної допомоги для субсидій і фактично введення ринку землі. Кожен з пунктів - це питання масштабу не меншого, ніж підняття тарифів на газ і тепло", - сказав він.

Боярчук пояснив, що поліпшити систему адресної допомоги Україна намагається вже 20 років, але питання не просувається. "Я не кажу вже про ринок землі: тільки-но з'явився меморандум - одразу продовжили мораторій", - сказав він.

Інші вимоги МВФ - як от пенсійна реформа і реформа спрощеної системи оподаткування - також вимагають дуже серйозних рішень і небезпечні падінням рейтингів для влади.

Говорячи про те, які з цих реформ здатна провести влада, Боярчук припустив, що найлегше запустити ринок продажу сільськогосподарських земель.

"Найреалістичнішим є запровадження ринку землі, я думаю. Інфраструктурно і базово все готово. Залишилося підготувати політично", - сказав він.

Нагадаємо, в березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми і виділення Києву у 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох. Однак дотепер країна отримала лише три транші: перший на $5 млрд - у березні 2015 року, другий на $1,7 млрд - в серпні 2015 року, третій на $1 млрд - у вересні 2016 року.

Четвертий транш очікується наприкінці лютого або на початку березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram