ГоловнаЕкономікаБізнес

У промисловому комітеті Ради не бачать підстав для підвищення залізничних тарифів

"Чи прораховували ви вплив тарифів на макропоказники, торговий баланс, курс гривні?"

У промисловому комітеті Ради не бачать підстав для підвищення залізничних тарифів
Виктор Галасюк
Фото: liashko.ua

Голова комітету з питань промислової політики і підприємництва Верховної Ради Віктор Галасюк назвав необґрунтованим підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення.

Про це він заявив під час засідання Європейської бізнес-асоціації, присвяченого

тарифам "Укрзалізниці" у 2017 році, повідомляють "Подробиці". "Підвищення тарифів на вантажоперевезення - це не питання фінплану "УЗ" чи окремих підприємств, а питання держави. Це питання того, за рахунок чого буде фінансуватися наш бюджет - за рахунок податків чи Міжнародного валютного фонду. Це необґрунтоване підвищення тарифів не враховує того негативного впливу, який воно робить на експорт, виробництво, торговий баланс країни і курс гривні. Ми не бачимо жодних серйозних обґрунтувань під цим підвищенням. Це дуже гостре питання, ми будемо порушувати його у Верховній Раді набагато ширше, аніж тільки на комітеті", - зазначив Галасюк.

Під час засідання депутат зажадав від голови "Укрзалізниці" Войцеха Бальчуна озвучити цифри передбачуваного ефекту від підвищення тарифів і те, як воно вплине на основні економічні показники в країні.

"Чи прораховували ви вплив підвищення тарифів на макропоказники, торговий баланс, курс гривні і рівень споживчих цін? На індекс цін виробників? Чи прораховували по товарних групах обсяги перевезень?" - заявив Галасюк.

Він нагадав, що останнім часом проти української промисловості застосовують репресивні заходи - у фіскальній, монетарній і тарифній політиці. Тому, на думку парламентарія, необхідно шукати альтернативні варіанти підвищення тарифів.

"Ви, пане Войцех, говорили, що триває масштабна боротьба з корупцією, ми хочемо бачити, які обсяги економії на цьому напрямку. Ми хочемо зрозуміти, які потенційні ефекти усунення тих проблем, що вказані в представленому інформаційному буклеті. Чи не розглядаєте ви варіант довгострокових кредитів для УЗ, у тому числі за допомогою міжнародних фінансових інституцій? Як ви збираєтеся досягти обсягу капітальних інвестицій, але при цьому не вбивати українську промисловість?" - звернувся Віктор Галасюк до керівника "Укрзалізниці".

Він наголосив, що польська команда в УЗ має безпрецедентну підтримку прем'єр-міністра та суспільства, а тому від них чекають "тонких, зважених, професійних рішень".

"Підвищити тарифи, вибачте, може кожен дурень. А зробити оптимізацію, знайти ресурси всередині компанії, - це вже зовсім інший підхід. Якщо ви збираєтеся проводити реформи протягом 20 років, нас це не влаштовує", - резюмував голова комітету.

Нагадаємо, міністр інфраструктури Володимир Омелян різко виступив проти підвищення тарифів на вантажні перевезення. На його думку, перед тим, як підвищувати тарифи, УЗ повинна показати структуру своїх витрат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram