ГоловнаЕкономікаБізнес

Більшість українців, які працювали за кордоном, продовжують шукати роботу в інших країнах Пресс-релиз

Більшість українців, які працювали за кордоном, продовжують шукати роботу в інших країнах
Фото: Depositphotos/rrrneumi

Ті з українців, які спробували хліб трудового мігранта, поки що не бачать перспектив у працевлаштуванні на батьківщині. Такі дані соціологічного дослідження, яке на замовлення Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування провела соціологічна група "Рейтинг" , опитавши тих українців, хто має досвід роботи в інших країнах протягом останніх 5 років. На першому місці серед країн, куди ідуть працювати сьогодні, впевнено тримається Польща. Більше третини респондентів (38%) відзначили, що вони не мали жодних проблем під час роботи за кордоном. Серед проблем, з якими найчастіше стикалися під час роботи за кордоном, опитані відзначили мовний бар'єр та відчуття другосортності (по 27%). Крім того, згідно з результатами дослідження, більшість (77%) виїжджали на сезонні роботи, лише 15% працювали на постійній основі, 7% – мали інший тип робіт.

Більше всього опитаних виїжджали на роботу у Польщу – 36%, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали у Чехії та Німеччині, 3% - в Італії, решта – в інших країнах, переважно, Західної Європи. Майже 30% респондентів відмовилась відповідати на це запитання. 18% опитаних особисто стикалися з випадками шахрайства в Україні при оформленні офіційних документів для працевлаштування за кордоном, 78% - не стикались. 35% опитаних працювали за кордоном офіційно, 61% - неофіційно, 4% - не дали відповіді.

"Я хочу запропонувати всім присутнім ламати стереотипи щодо трудових мігрантів. У розумінні більшості людей, трудовий мігрант - це малоосвічена людина, готова найнятися на найважчу роботу. Однак це не так. Сьогоднішнє покоління трудових мігрантів з України - мешканці великих міст, які мають вищу освіту. І не дивлячись на те, що на сезонні роботи продовжують їздить багато українців, очевидним є той факт, що освічені та розвинені люди також хочуть спробувати заробити гроші в інших країнах, особливо в Європі. Крім того, трудова міграція - це цілком нормальне явище, яке існує в усьому світі. Ті, хто виступають проти трудової міграції, не розуміють, що заборонити людині їхати в іншу країну працювати неможливо, якщо ви не хочете жити в тоталітарному суспільстві", - підкреслив Василь Воскобойник, голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

"Всі соціологічні дослідження демонструють, що люди, які спробували працевлаштування за кордоном, в більшості хочуть повернутися додому, до своїх рідних міст, друзів та родини. Отже, головне завдання, яке стоїть перед Державною службою зайнятості - це знайти роботу на батьківщині для цих людей, допомогти їм повернутися та принести користь своїй країні завдяки придбаним навичкам щодо легальної праці та отриманні офіційної зарплати", - сказав заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

"Як демонструє дослідження, в цілому українці, які мають досвід роботи за кордоном, поки що не готові повертатися до пошуку працевлаштування в Україні. Більшість з них - 71% хотіли б у майбутньому знову працювати за кордоном, 11% - скоріше не хотіли б, 5% - однозначно не хотіли б, 13% - не визначились. Найбільш привабливі країни для наших співвітчизників  - це Німеччина (23%) та Польща (22%). Саме там вони хочуть працювати, що каже про те, що їх задовольняють створені умови для робітників з України, рівень їхнього заробітку та соціального захисту. З іншого боку, ці країни знаходяться поруч і звідти дуже легко потрапити додому у разі необхідності, що теж є важливим для трудових мігрантів", - заявив Олексій Антипович - керівник соціологічної групи "Рейтинг".

Довідка:

 

Державна служба зайнятості України - централізована система державних установ, діяльність якої спрямовується та координується Міністерством соціальної політики України. На сьогодні державна служба зайнятості є активним посередником на ринку праці між роботодавцями і шукачами роботи, яка на безоплатній основі надає послуги із пошуку роботи та підбору персоналу, а також соціальні послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття та здійснює виплату матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою роботи.

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

Соціологічна група «Рейтинг» (Rating Group Ukraine) cтворена у 2008 році як недержавна, незалежна дослідницька організація, яка спеціалізується на проведенні усіх видів соціологічних досліджень із дотриманням міжнародних стандартів, затверджених кодексами ESOMAR та WAPOR. Постійний член Соціологічної Асоціації України. Мережа інтерв’юерів нараховує понад 300 осіб і працює по всій Україні. Щорічно проводить близько 100 000 інтерв’ю і 100 фокус-групових досліджень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram