ГоловнаПолітика

Олланд розповів про першу зустріч "нормандської четвірки"

Ескалація конфлікту на Донбасі призведе до того, що Україні поставлять зброю і вона увійде в НАТО, вважає президент Франції.

Олланд розповів про першу зустріч "нормандської четвірки"
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Франсуа Олланд розповів про організацію першої зустрічі в "нормандському форматі". Про це йдеться в книзі про Франсуа Олланда, написаній журналістами газети Le Monde на основі бесід із президентом.

Книга вийшла в середу, 12 жовтня, повідомляє RFI.

Напередодні 70-ї річниці висадки союзників у Нормандії влітку 2014 року Олланд запросив Путіна на церемонію і поговорив про це з Меркель. "Вона сказала, що прекрасно мене розуміє, навіть якщо американці навряд чи будуть задоволені", - згадує французький лідер.

Після обрання Порошенка президентом Олланд запросив у Нормандію і його.

"Потім я дзвоню Путіну, щоб сказати: "Вуаля, я вас попереджаю, що запросив Порошенка, - йдеться в книзі. - У відповідь "цар метає блискавиці": "Чи означає це, що я не повинен приїжджати, що ви не хочете мене бачити?" - запитує Путін. "Ні, аж ніяк. Я запросив Порошенка, але заплановано обід і зустріч. Можливо, навіть контакт із Порошенком", - відповідає Олланд." А... Гаразд, мені треба подумати", - говорить Путін, "заскочений зненацька пропозицією французького президента".

Пізніше були телефонні переговори на трьох (Олланд-Меркель-Путін), і, нарешті, російський президент погодився приїхати.

5 червня, напередодні нормандської церемонії, пройшли переговори й обід Олланда з Путіним у Парижі. Меркель і собі вранці 6-го зустрілася з Порошенком, щоб отримати остаточне "добро" і від нього.

Олланд запросив "двох слов'янських ворогів" у замок Бенувіль (Нормандія) на "імпровізовану розмову". "Путін і Порошенко, боячись підступу, тримаються насторожено. У великому залі замку панує надзвичайно напружена атмосфера. "Путін міряє холодним поглядом велетня Порошенка", викликаючи побоювання Меркель за перебіг переговорів, які ще навіть не встигли початися", - згадує президент Франції.

За його словами, відчувалося, що Путін вів жорстку гру, а позбавлений президентського досвіду Порошенко, здається, відчував "фізичний страх".

Звернувшись до Порошенка із закликом припинити військову операцію на сході його країни, а до Путіна - з вимогою вплинути на проросійських сепаратистів, Олланд закликав обидві сторони розпочати мирні переговори під егідою ОБСЄ.

"Путін не погоджується, але висловлює готовність "зберегти нормальні відносини з Україною" за умови, що Київ гарантує платежі за російський газ. Порошенко у відповідь вимагає визнання виборів в Україні і відмови Путіна від застосування сили для «захисту російськомовного населення» /на сході України/... "Путін дратується", воліє запевнити присутніх у тому, що не може контролювати дії сепаратистів. Але хвилин через п'ятнадцять бесіда потихеньку входить у спокійніше русло, згадує Олланд, і зазначає, що того дня вдалося досягти головного: налагодити перший контакт між протиборчими сторонами й "уникнути загострення конфлікту", - йдеться у статті.

На запитання журналістів, чи зберіг миротворець Олланд довіру до Володимира Путіна - людини, яку французький президент весь цей час ніяк не може примусити до миру, після всього, що сталося на сході України потім, президент Франції відповів: "Довіра - це гучно сказано".

Проте 13 жовтня Олланд підкреслив, що готовий днями взяти участь у новій зустрічі лідерів "нормандської четвірки", "яка повинна дати вирішальний імпульс /процесу/ завершенню кризи".

"Я думаю, інтерес Путіна полягає в тому, щоб продемонструвати прозорливість, заспокоїти гру, привласнити те, що він уже взяв (Крим), і більше там /в Україні/ нічого не робити", - сказав Олланд авторам книги. І додав: "Якщо він там ще щось зробить, тоді будуть ще санкції, Україні поставлять зброю, і вона увійде в НАТО".

Раніше повідомляли, що федеральний канцлер Ангела Меркель готова запросити президента РФ Володимира Путіна до Берліна для участі в саміті в "нормандському форматі" з приводу ситуації на сході України, але тільки за наявності шансу для врегулювання української кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram