ГоловнаПолітика

Геращенко розповіла подробиці звільнення Жемчугова і Супруна

Звільнені українці потребують серйозного лікування, реабілітації.

Звільнення з полону бойовиків громадян України Володимира Жемчугова і Юрія Супруна стало можливим завдяки надзусиллям президента Петра Порошенка, Служби безпеки України та мінської гуманітарної групи.

Про це перший віце-спікер Верховної Ради, представник у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомила в фейсбуці.

"Знівечений, без кінцівок, майже сліпий, захоплений рік тому бойовиками, останні кілька місяців Володимир (Жемчугов - ред.) провів навіть не в тюремній лікарні, а в камері, звідки його тягали на "суд", погрожуючи тридцятирічним ув’язненням. У такому страшному стані орки утримували Володю в тюрмі ... ", - написала вона.

Геращенко розповіла, що за звільнення Жемчугова мінська група і СБУ боролися цілий рік, оскільки ОРДЛО неодноразово надавали недостовірну інформацію щодо його перебування, вимагали викуп і зривали операцію зі звільнення.

 "Президент порушував питання звільнення Володимира під час телефонної розмови з Путіним ще в червні, ми розповідали про його страждання на всіх міжнародних зустрічах. Під час цієї розмови він говорив і про 45 інших заручників, які перебувають на окупованих територіях і яких ми зобов'язані витягнути", - повідомила Геращенко.

За словами політика, представника ООН, затриманого бойовиками "за шпигунство" навесні 2016 року, Юрія Супруна останні кілька тижнів тягали на суди, відверто нехтуючи спеціальним дипломатичним імунітетом, який Юрій мав як співробітник міжнародної гуманітарної організації і шантажуючи ледь не розстрілом.

 "На знак протесту Юрій оголосив голодування.

Але на тих "судах" не було журналістів і дипломатів, представників міжнародних гуманітарних місій, яких туди просто не допускають, тому про голодування знали тільки сім'я і ми, ті, хто боровся за його звільнення. Сьогодні вночі Юрія "судили" в Донецьку і "засудили" до 18 років за шпигунство в Україні. Цей цирк був потрібен, щоб не просто передати, а "помилувати", - пояснила віце-спікер.

Представники міжнародних організацій, які також докладали певних зусиль для звільнення Супруна, унеформальних розмовах зізнавалися, що вперше зіткнулися з такою історією, коли спецстатус й імунітет співробітника ООН не допомогли витягти людину з полону.

"Такого не було навіть в африканських країнах, але в ОРДЛО своє "уявлення" про міжнародне право. Звісно, українська сторона очікувала від керівництва ООН і активнішої публічної позиції щодо неприпустимості незаконного утримування їхнього співробітника. Але від Пана Гі Муна ніяких подібних публічних заяв не пролунало", - розповіла Геращенко.

Нагадаємо, звільнення Жемчугова, утримуваного бойовиками "ЛНР" з осені 2015 року, Порошенко анонсував напередодні. Жемчугов у результаті підриву на розтяжці отримав важкі поранення, а також втратив обидві руки.

Співробітник місії Організації Об'єднаних Націй на Донбасі Юрій Супрун був затриманий у Донецьку у квітні. Він - колишній співробітник СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram