ГоловнаПолітика

Луценко: Касько може стати фігурантом ще одного кримінального провадження

Увагу ГПУ привернули два епізоди за участю екс-заступника генпрокурора. 

Луценко: Касько може стати фігурантом ще одного кримінального провадження
Фото: 24tv.ua

Генеральна прокуратура проведе перевірку щодо бездіяльності Віталія Каська, за яким було закріплено міжнародний напрямок ГПУ, у справі про повернення 50 млн доларів Сергія Арбузова, заарештованих у Латвії. 

Про це  в інтерв'ю Соні Кошкіній заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

Як відомо, днями Латвія вилучила ці гроші у свій бюджет, оскільки українські правоохоронці не надали доказів того, що гроші були виведені з України.

Луценко такі дії Латвії назвав тривожним дзвінком, додавши, що у нього був запланований візит до цієї країни для нормалізації взаємин.

"Доводиться відновлювати зіпсовані відносини (з Латвією - ред.) Через те, що було втрачено унікальний момент, коли латвійське слідство залучило українського прокурора до складу своєї слідчої групи у тих справах, які нас цікавлять (по арештованих 49,3 і 32,7  млн доларів Арбузова і Іванющенко - ред.) Це був прорив", - зазначив Луценко.

"Але пан Касько, який керував тоді міжнародним управлінням, не зробив нічого, щоб відповісти латвійським колегам. А інші діячі прокуратури (мається на увазі Саварелідзе - С.К.) навіть зняли цього слідчого з роботи, а його батька почали пресувати", - додав  також генпрокурор. - Але і пан Говда, який два місяці працював у міжнародному управлінні, відповіді також не направив. Отже, проблеми є, але не треба відразу впадати у відчай або кричати про зраду. Тому що в Латвії працює закон, який ми ніяк не можемо провести через Верховну Раду".

При цьому, на думку Луценка, в України ще є шанс повернути конфісковані Латвією гроші. 

"Якщо вдасться довести, що кошти вкрадені з України, - а ми це, власне, і робимо - згідно з міжнародною конвенцією, всі вони будуть повернуті. Якщо довести не зможемо - матимемо угоду про розподіл коштів, бо те, що вони вийшли з України , - очевидно", - розповів він.

Разом з тим, "латвійський епізод" - не єдиний, який перевіряється Гепрокуратурою щодо Касько.

"Перевірки вимагає не тільки цей факт. Але й те, що Касько - який раніше був адвокатом від фірми «Арцингер», яка обслуговувала пана Курченка - перебуваючи на посаді в міжнародному департаменті ГПУ, півроку не перекладав лист від німецьких колег у справі Курченка (німецькі правоохоронці розслідували діяльність офшорних компаній, через які виводилися гроші в Німеччину - ред.). Це - встановлений факт. Зараз іде службове розслідування, яке встановлює: робив він це свідомо чи випадково", - зазначив Луценко.

"Якщо внутрішня перевірка встановить навмисність дій Каська, безумовно, він повинен за це відповісти. І мені дуже прикро, тому Касько, врешті-решт, символізував прагнення до чогось нового в прокуратурі. Але індульгенцій бути не може", - резюмував генеральний прокурор  .

Докладніше читайте в повному тексті інтерв'ю "Юрій Луценко: «Кожен день я не думаю про президентство, точно».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram