ГоловнаПолітика

Порошенко попросив Меркель забрати Умерова на лікування

Лідери двох держав провели телефонну розмову.

Порошенко попросив Меркель забрати Умерова на лікування
Ильми Умеров

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Як повідомляється на сайті президента, співрозмовники обговорили ситуацію з безпекою на Донбасі. Порошенко підкреслив необхідність повного припинення вогню російськими бойовиками і звільнення всіх заручників.

Він також звернувся до Меркель з проханням надати заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову можливість для проходження лікування в одній з медичних установ Німеччини.

Співрозмовники домовилися продовжити координувати зусилля для виконання Москвою умов із забезпечення безпеки, передбачених Мінськими домовленостями, і припинення російської агресії проти України.

Нагадаємо, Умеров був затриманий окупантами в Сімферополі 12 травня цього року. За годину перед затриманням він опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці інформацію про затримання російськими силовиками кримських татар у Бахчисараї за підозрою у нібито участі в організації "Хізб ут-Тахрір". Справа проти Умерова ґрунтується на відео його виступу в Києві, де він 19 березня 2016 року кілька разів заявив, що Росія повинна піти з Криму.

Пізніше його відпустили під підписку про невиїзд.

11 серпня під час розгляду справи у суді в Умерова сталася гіпертонічна криза, і його госпіталізували. 18 серпня Умерова насильно перевели з кардіологічного відділення однієї з лікарень Сімферополя у психіатричну лікарню в тому ж місті для судово-психіатричної експертизи. На волю він вийшов лише 7 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram