ГоловнаПолітика

Юрій Луценко: «Кожен день я не думаю про президентство, точно»

Подовження. Читайте також першу частину інтерв'ю - "Юрій Луценко: «Хрін хто мене зупинить!»"

“ Каськів був би дуже потрібен - і як символ відновлення справедливості, і як цінне джерело”

Продовжимо. Поширена думка: справа Каськіва – спосіб «дотягнутися» до Льовочкіна. Наскільки це не/відповідає дійсності?

Я цього не виключаю, але частково це залежить від Каськіва. Щодо Львочкіна, конкретної справи - крім незаконного відчуження землі його сестрі - наразі немає, але слово «наразі» тут ключове.

Коли розраховуєте завершити історію з Каськівим?

Каськів був затриманий, і, згідно з панамським законом – який, в даному випадку, аналогічний до нашого - готується внести заставу. В разі внесення застави, він може перебувати під домашнім арештом, лише двічі в тиждень відмічатиметься в поліції Панами.

Стане він відмічатися, авжеж.

Я, звичайно, цим незадоволений. Думаю, якби він трішки побув у їхній тюрмі, швидко обрав би екстрадицію в Україну.

В Лук’янівському СІЗО краще?

Не порівнював, але з того, що я знаю: в Панамі ( в тюрмі, - С.К .) - контингент специфічний.

Каськів нам був би дуже потрібен - і як символ відновлення справедливості, і як цінне джерело. Я пропоную йому угоду зі слідством. Якщо розкаже, хто сприяв йому у розкраданні державного бюджету - отримає значну знижку.

Він може вказати, до прикладу, на молодшого партнера Льовочкіна – Івана Фурсіна.

Можливо й так, не знаю. Я слабо розбираюся в бізнесі, в бізнес зв’язках – тим більше. Про Каськіва і його зв’язки з Льовочкіним я почув із засобів масової інформації.

От не прикидайтеся, добре? Стільки років в політиці і не знали про зв’язок Каськіва з Льовочкіним?Кого ви дурите?

Мені відомо про його (Каськіва , - С.К.) зв’язки з іншими людьми - вони приходять до мене з проханнями і питаннями… Питаннями про те, чому я так агресивно дію (щодо Каськіва, - С.К.).

Хто конкретно приходив?

Це інше питання.

Занадто серйозна заява. Так хто приходив?

Люди. Народні депутати. Розраховують отримати певну інформацію, але я їм відповідаю: «кругом, на роботу – марш!» (посміхається, - С.К.).

Нещодавно Андрій Парубій анонсував розробку механізму, який не дозволить депутату, що потрапив під підозру, дочасно – до моменту зняття з нього недоторканості – покинути Україну.

Не тільки депутату, але й судді. Важливо це зауважити.

Фото: 24tv.ua

Приймається. Я концептуально спитати хочу: яким ви цей механізм бачите?

Він доволі простий. Якщо Генпрокурор вносить подання на скасування депутатської або суддівської недоторканності, ця людина - без рішення парламенту – ще не може бути затримана, але вже не може виїхати з України. Зупиняється дія його закордонного паспорту, от і все. Це, звісно, не 100% гарантія, але теж непогано.

Можна «окільними шляхами» пробратися на окуповану територію. Згадайте «кримську епопею» судді Чауса.

Тут - зона відповідальності прикордонної служби. Але, повірте, зазначений інструмент доволі хороший.

Маю запитання від своєї колеги Анни Бабинець. Чи за час вашого прокурорства мали місце – цікавиться вона - спроби розслідувати офшори Порошенка?

Так, мали. Ми перевіряли інформацію, яку озвучували народні депутати.

І як результат?

На цих офшорах жодного руху коштів не було, відтак - жодних збитків державному бюджету, навіть теоретично, вони принести не могли.

Значить, Петро Олексійович - чистий?

У цьому питанні – безумовно.

Коли ми розслідували справу Курченка - а схема там, ви знаєте, - тупа, але ефективна: скраплений газ для населення коштував одну ціну, для бізнесу – іншу. Губернатори в рази завищували кількість газу для населення і продавали його бізнесу. Дельта між цими двома цінами складала близько півтора мільярди. Так от, тодішній міністр економіки Порошенко написав листа прем’єр-міністру Азарову (лист вилучено з архівів) з категоричною вимогою припинити цю схему, прибрати Курченка з ринку тощо. Мені було приємно побачити таку принципову позицію.

Зараз ви вкотре нагадали про високу посаду Порошенка в уряді Азарова. Добре, відповідь приймається.

Фото: 24tv.ua

“ Іванющенко перебуває в розшуку”

З розшуком Юрія Іванющенко склалася цікава ситуація. За словами Сергія Лещенка, суд вже втретє – на підставах доволі сумнівних - відмінив рішення силовиків. Натомість ваш заступник - Євген Єнін – переконує: екс-регіонал все ж розшукується Інтерполом. Що насправді відбувається, можете пояснити?

У нас є питання до судді Чауса, який прийняв відповідне рішення.

Ви вірите в самостійність його рішення?! Вірите, що це б стало можливо без наявності на те вищої політичної волі?

Я написав листа, котрим вимагав усунення Чауса ( від посади - С.К. ) за прийняття неправосудного рішення. Генпрокуратура відкрила провадження щодо нього і розслідує його у встановлених рамках.

Невже ви вірите, що Чаус міг самостійно прийняти таке рішення ( про зняття Іванющенка з розшуку - С.К.) ?

Ні, звичайно. Він зробив це за гроші.

Скільки?

Звідки знаю, спитаємо у Чауса.

Докази щодо незаконного отримання ним коштів у вас є?

Свідомо неправосудне рішення - це те, яке зумисне порушує закон. А як встановило НАБУ, людина (Чаус - С.К.) мала факти незаконного збагачення.

Щодо Іванющенка. Він перебуває у розшуку чи ні?

Так. Але справа дійсно заплутана.Генпрокуратура оскаржила рішення Солом’янського та Дніпровського судів (щодо зняття екс-нардепа з розшуку, - С.К.) . Ми подали апеляцію, але програли (Апеляційний суд навіть не прийняв до розгляду апеляцію ГПУ - С.К). Прокуратура направила з цього приводу скаргу до Вищого спеціалізованого суду, він розблокував можливість подачі апеляції (але згодом стало відомо, що Апеляційний суд підтвердив рішення про зняття Іванющенка з розшуку - С.К.) Я впевнений, що ми зуміємо відновити розшук пана Іванющенка (за рішенням суду, Іванющенко з розшуку знятий, але в базі Інтерполу, за словами земгенпрокурора Євгена Єніна, його статус поки що не змінився. Нібито через те, що в базу так швидко зміни не вносяться - С.К.).

Є ще одна обставина. Іванющенко перевіряється по фактах «віджиму» бізнесу, але наразі таких фактів - лише один. Покази дала одна людина. Користуючись нагодою ефіру, хочу ще раз звернутися - як в перший день свого призначення - до українського бізнесу: всі, у кого Іванющенко, Аврамов (молодший партнер Іванющенка, - С.К.) або інші ділки часів Януковича, «віджимали» бізнес, будь ласка, напишіть про це заяви. Ми не можемо шукати наосліп. Нам потрібні хоч якісь зачіпки-заяви. Одну з них ми отримали.

По Одеському «7 кілометру»?

Так.

Фото: 24tv.ua

Як легко я здогадалася!

Тим, хто слідкує за діяльністю Іванющенка, здогадатися неважко. Якщо ця заява буде підкріплена іншими фактами, з’явиться ще одна справа.

Сподіваюся, справу курує не ваш “улюбленець”, пан Кулик ( прокурор сил АТО, займався справами Курченка та Климента - С.К. )?

Справу веде ваш «улюбленець», Гуцуляк.

Яка несподіванка!

Так буває.

Як плануєте компенсувати репутаційні ризики, завдані ще одним вашим «улюбленцем», паном Куликом ( НАБУ звинувачувало Костянтина Кулика в незаконному збагаченні - С.К .)?

Об'єктивним ставленням. Я - як генпрокурор - гарантую об’єктивне ставлення, в тому числі, до помилок, і навіть злочинів, своїх підлеглих. На відміну від інших правоохоронних органів, наприклад, НАБУ, в мене немає установки з приводу будь-якої дії заявляти: «Ми невинні!». Я не можу собі цього дозволити.

Ви не могли поставити на справу Курченко когось менш одіозного за Кулика?

Не я його ставив. До мого приходу він уже рік вів справу Курченка. І я вас можу запевнити: у нього в голові вся схема - щоб ви розуміли - в цій справі, в справі Клименка, яку він також веде. За планами там передбачено не менше 300 обшуків. Ц е не просто пішов на вулицю обшукав усіх підряд, там - ціла послідовність. Слідчий має викласти - законно здобутими паперами - шлях злочинця до тюрми. Це - величезний обсяг роботи .

Але якщо надійде конкретна підозра щодо вчинків Кулика, я готовий його відсторонити від посади і відправити до суду. Поки що такої підозри немає.

Існує ж і моральний аспект.

Існує.

Дивне” його збагачення завдає репутаційної шкоди і вам, і цілому відомству.

Завдає, це правда. Тому я цей момент намагаюся компенсувати його досягненнями у справах Курченка та Клименка. Повторюю: якщо буде обґрунтована підозра - він посади позбудеться. Наразі підстав зупиняти його ефективну роботу немає.

В цьому контексті Кулик зробив цікаву річ: взяв те, в чому його звинуватив Лещенко – текст заяви співпадає один в один – лише замінив своє прізвище на прізвище Лещенка і у такому вигляді подав до НАБУ. Цікаво, що з цього вийде.

Кулик подав підозру у НАБУ на Лещенка?

Так. Слово в слово. Це - цікава перевірка НАБУ на об’єктивність.

Заінтригована результатом.

Неприємний осад від того, що у мене працює людина з таким одіозним шлейфом, все ж таки є. Але якщо він дійсно настільки одіозний, доведіть це швидко - не за півроку. Вже до смішного доходить, коли починають приносити папери щодо того, ніби Кулик, ймовірно, незаконно отримував гроші за відрядження в зону АТО. Це чистої воді “справа Луценка” ( мається на увазі справа проти Юрія Луценка, за якою він отримав тюремний строк в часи Януковича - С.К. ). Чортівня якась!

Фото: 24tv.ua

Людина була військовим прокурором, приїжджала до Києва, а момент виїзду за межі Краматорська вже рахується як незаконно отриманні гроші на відрядження. Це не видається абсурдом? Якщо він такий одіозний, то, може, щось серйозніше вкрав, ніж гроші на відрядження? Чому ви вже півроку про це говорите, покладіть зрештою документи на стіл.

Але ж за гроші на відрядження квартири й машини не купиш.

Справедливо зазначено. То пред’явіть підозру. Але суд її чомусь відхиляє. Я ж не проти.

«Клименко точно не зможе залишити межі Росії»

Щодо Клименка... Військова прокуратура вже вдруге ініціює процедуру здійснення спеціального досудового розслідування його справи. Чи є додаткові подробиці?

Ми хочемо заочно засудити Клименка за створення злочинної схеми - так звані «площадки Клименка» - котра, в інтересах Януковича, грабувала український бізнес. Загалом - 1700 основних підприємств.

По факту це були конвертаційні центри.

Так. Усе робиться силами військової прокуратури, 15-ти її співробітників.

Включно з Матіосом і Куликом?

І Жербицьким. Вони працюють вдень і вночі. Я перевіряв неодноразово. Інакше такі справи не розслідуються. Спробуйте лише вирахувати 1700 підприємств… Правда, згодом ми знайшли їх перелік серед мішків документів в будинку Пшонки. Ті самі списки, лише з його особистими примітками. Далі звернулися до спеціалістів, розрахували алгоритм, ввели в програму експорти, встановили збитки. Наразі перевірено 800 підприємств із 1700. Збитки сягають 23 млрд доларів. До кінця перевірки буде не менше 40 млрд - річний бюджет України.

Пшонка також брав участь в «розпилі»?

Абсолютно.

Старший ( Віктор Пшонка - екс-генпрокурор - С.К. ) чи молодший ( Артем Пшонка. колишній народний депутат від ПР - С.К .)?

Старший. Це величезна схема, за якою ми збираємося пред’явити звинувачення Клименку й засудити його.

У відповідь він зніме черговий агітаційний ролик і розмістить його в інтернеті.

Така доля. Але тоді він точно не зможе залишити межі Росії, бо цього року ніяких обмежень у пересуванні він не мав.

За словами Клименка, в червні проти нього були скасовані санкції ЄС.

Можливо.

Фото: 24tv.ua

«Справа проти Клюєва розглядається»

У світлі перипетій з розшуком Іванющенко, на згадку прийшла аналогічна ситуація із Клюєвим - коли за шість днів до звільнення пана Махницького, Генеральна прокуратура, за надуманих обставин - зняла Клюєва з розшуку. Тільки завдяки СБУ ситуацію тоді, у червні 2014-го, вдалося виправити. Моє питання стосується відповідальності ваших попередників - Яреми, Махницького, Шокіна.Загалом та – по Махніцькому – в цій конкретній ситуації зокрема.

Не вимагайте від мене всього за три місяці!

Перевірку принаймні можна було почати.

Перевірки йдуть.

По всіх трьох?

Багато дій моїх попередників наразі перевіряються.

А обставини зняття з розшуку Андрія Клюєва?

Не готовий відповісти.

Візьміть собі «на олівець»! Мене дуже цікавить це питання, адже Клюєв – ваш друг. Колишній, щоправда.

Не зовсім. Якби він був другом, то, можливо, відвідував би мене в тюрмі, а не зловтішався в Кабміні.

Він зловтішався?

Трішки було. Дійсно, раніше я вважав Клюєва добрим знайомим, з яким спілкувався в парламенті на політичні теми.

Разом збирали голоси, кажіть вже як є.

В тому числі. Коли я був у більшості, перед важливим голосуванням питав у нього, чи не може він голосувати за те чи інше. Але між нами не виникало жодних близьких стосунків. До Януковича-президента Клюєв, з моєї точки зору, був достатньо притомним політиком. Але згодом «заплив за буйки», ще й так далеко! Я навіть пам’ятаю момент, коли це зрозумів. Саме був у тюрмі, коли дізнався, що він причетний до виділення державного кредиту на свою фірму (що займалася “зеленою” енергією - С.К.) . А відколи почав впливати на дії правоохоронних органів, привернув до себе увагу всього суспільства. Я знав трішки кращого Клюєва.

Дивіться, є претензії до Клименка, до Азарова, Януковича, а от до Клюєва - усі ці 2,5 роки - немає. Чому?

Фото: 24tv.ua

Я працюю 3,5 місяці!

Тим не менш.

Справа проти нього розглядається. Немає жодних сумнівів, що - в разі чого - Клюєва затримають в будь-якій точці світу.

Справа стосується розгону Майдану?

В даному випадку покази на нього не здобуті.

Але ж він давав телефонні команди щодо розгону студентського Майдану! Є відповідні свідчення Попова (екс-мера Києва - С.К.).

Перепрошую, ви про Майдан якого періоду?

Я маю на увазі побиття студентів (в ніч на 30 листопада 2013 року - С.К.)

Я говорив про лютневі розгони. У цій справі (щодо розгону студентського Майдану - С.К. ) Клюєв, справді, фігурує. Між іншим, суд по справі не може розпочатися вже рік, а ви мене допитуєте.

Що ж стоїть на заваді?

Усі судді Печерського суду взяли відвід. Всі до одного. Справа взагалі не розглядається.

Може, за це добре заплатили?

Запитаєте у них.

«Касько, який керував тоді міжнародним управлінням, не зробив нічого, щоб відповісти латвійським колегам»

Наразі стало відомо, що Латвія направила до свого бюджету майже 50 млн доларів арештованих коштів Арбузова через те, що Україна нічого не зробила для їх повернення.

Це - тривожний дзвінок. Ще до візиту на Кіпр я планував - після повернення - відрядити свого заступника з міжнародних питань, пана Єніна, до Латвійської Республіки.

З Грановським?

Цього разу він отримав необхідні консультації від іншого народного депутата та поїхав на «передову», як в нас кажуть. Зрештою, і я намітив свій візит, оскільки доводиться відновлювати зіпсовані стосунки через втрачений унікальний момент, коли латвійське слідство залучило українського прокурора до складу своєї слідчої групи по тих справах, що нас цікавлять. Це був прорив.

Мова йде про 49,3 млн доларів Арбузова та 32,7 млн Іванющенка?

Так. Але пан Касько, який керував тоді міжнародним управлінням, не зробив нічого, щоб відповісти латвійським колегам. А інші діячі прокуратури навіть зняли цього слідчого з роботи, а його батька почали пресувати.

На Сакварелідзе натякаєте?

Не хочу зловживати прізвищами.

Фото: 24tv.ua

Щоб не здалося, ніби зводите рахунки з попередниками?

Але й пан Говда, який два місяці працював в міжнародному управлінні, відповіді також не надіслав. Отож, проблеми є, але не треба одразу впадати у відчай чи кричати про зраду. Тому що в Латвії працює закон, який ми ніяк не можемо провести через Верховну Раду.

Закон по спецконфіскації.

Так, коли кошти, що не мають підтвердженого господаря, списуються у бюджет. В нас, до речі, теж така норма дієва.

Але ж ці гроші ( гроші Арбузова - С.К .) втрачені для України.

Ні. Вони списані у бюджет Латвії. Якщо вдасться довести, що кошти вкрадені з України, - а ми це, власне, і робимо - згідно з міжнародною конвенцією, всі вони будуть повернуті. Якщо довести не зможемо - матимемо угоду про розподіл коштів, бо те, що вони вийшли з України, - очевидно.

Можливо, треба ініціювати якусь перевірку щодо гальмування процесу повернення грошей ( Арбузова та Іванющенко - С.К. ) паном Каськом?

Перевірки вимагає не лише цей факт. Але й те, що Касько – який раніше був адвокатом від

фірми «Арцінгер», що обслуговувала пана Курченка - перебуваючи на посаді в міжнародному департаменті ГПУ, півроку не перекладав лист від німецьких колег у справі Курченка (Німеччина розслідувала діяльність офшорних компаній, через які гроші виводились у Німеччину - С.К). Це - встановлений факт. Зараз іде службове розслідування, яке встановлює: робив він це умисно чи випадково.

Він понесе за це відповідальність? Стане фігурантом кримінального провадження?

Якщо внутрішня перевірка встановить навмисність дій Каська, безумовно, він має за це відповісти. І мені дуже прикро, бо Касько, зрештою, символізував прагнення до чогось нового в прокуратурі. Але індульгенцій бути не може.

Реалізуєте гасло “Жити по-новому” ( передвиборче гасло Петра Порошенко - С.К )?

Я сказав би: жити по закону.

Фото: 24tv.ua

«(По Януковичу) – величезна справа про державну зраду»

Чи є в Генеральній прокуратурі провадження відносно суддів Конституційного суду, які в 2010 році, фактично, здійснили конституційний переворот ( скасувавши політреформу 2004 року і відновивши Конституцію 1996-го - С.К.). Інформація щодо цього суперечлива.

Судді не можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності, оскільки – згідно закону - не відповідають за прийняті рішення. Але ця справа дуже важлива. В ній фігурують декілька суддів, які визнали тиск з боку Януковича задля прийняття рішення про зміну Конституції. Щоправда, пізніше від своїх свідчень вони відмовилися, і це - проблема. Ми активізовуємо справу, бо без неї не може бути завершена велика справа проти Януковича.

Справа ця полягає в наступному: президент Янукович, прийшовши до влади, узурпував її через тиск на Конституційний Суд. Повноту влади використав для того, щоб зробити підконтрольною економіку України, і - через Клименка, Курченка, багатьох інших - розграбовував державу в колосальних обсягах. Нагадаю: лише за однією справою встановлено збитків на 40 млрд - це видаткова частина бюджету України. Після того він через своїх людей - що часто були громадянами Російської Федерації - довів до недієздатності Збройні сили України та Службу безпеки України.

Ви про Дмитра Саламатіна говорите?

Їх там ( в Міністерстві оборони - С.К .) двоє було.

Ну, і, вочевидь, Михайло Єжель.

Післяпідписання на невигідних умовах Харківських угод, результатом яких було введення додаткового військового контингенту Російської Федерації в Севастополь - який зрештою став авангардом окупації - Янукович взяв невигідні Україні кредити і відмовився від європейської інтеграції, що вивело людей на вулиці ( мається на увазі Майдан - С.К .). Їх спочатку били, а потім і вбивали.

Це величезна справа про державну зраду.

Фото: 24tv.ua

На жаль, про це говорив і ваш попередник.

Ні, ні! Такої справи - по державній зраді - ще жодного разу озвучено не було. Усе, що до цього розслідувалося, здається, було набором окремих справ по розкраданню людьми Януковича державних коштів. А мотив не називався.

Шокін говорив про створення Януковичем ОЗУ ( організоване злочинне угрупування - С.К .).

Про це ми з Віктором Миколайовичем домовилися, коли його призначали Генпрокурором, а я був депутатом. Ідея про злочинне угрупування була озвучена мною на комітеті. До цього дії Януковича кваліфікувалися як «оперування з метою пограбування країни» - 91 стаття. Я говорив безпосередньо про державну зраду, бо вона почалася з узурпації влади, а завершилась втечею в Росію і закликом до російських військ ввійти на територію своєї країни.

Людина зрадила, демонтувала армію і Службу безпеки, розграбувала бюджет, взяла кредит - щоб заткнути дірки, аби люди не відчували економічної катастрофи - ціною суверенності України. А потім розстріляла людей і втекла, запросивши з Росії окупаційний контингент.

Коли ви з цього боку подивитеся на роботу Генпрокуратури, запитань до мілких корупціонерів, які там ( у ГПУ - С.К.) є, буде менше. В мене немає нових ідеальних прокурорів з Марса. Мені поставили завдання розібрати автомобіль і доїхати до Європи. Я не можу зараз всіх розпустити і набрати нових працівників. Тому що тоді ми зупинимося, руху не буде. А мені цього року треба показати людям, що справедливість в світі існує.

Незабаром - річниця початку Євромайдану.

І тому треба довести до кінця цю велику справу ( мається на увазі справа про державну зраду Януковича - С.К. ), за допомогою, в тому числі, Кулика та Суса. Будуть матеріали стосовно того, що вони підозрюються в скоєнні злочинів - приберу їх. Але перестаньте дивитися на прокуратуру як на якихось десятьох негідників, які нас дискредитують.

Ви вже втретє це повторюєте.

Бо мене це зачіпає! Ми робимо колосальні речі, а суспільство цікавить справа «мажора». Звичайно, вона важлива. Але чомусь заганяє в тінь те, що ми виявили і встановили - шляхом слідства - вину 20 генералів РФ і подали на них до суду. Люди, дайте нам трішки часу!

Фото: 24tv.ua

Я - за критику, я її потребую. Та й сам знаю, з яким матеріалом ( маються на увазі прокурори - С.К. ) маю справу. Не повірите, як важко з ними працювати. Але у мене була кампанія по доброчесності, де кожен міг прислати на електронну пошту обґрунтований сигнал про зловживання прокурорів. Знаєте скільки прислали? 68! З усієї країни: на 10 тисяч прокурорів 68 звернень! І славнозвісний Шабунін ( керівник Центру протидії корупції, який часто критикує дії ГПУ - С.К. ) - жодної. Зайнятий був.

Ми оголосили конкурс на вакансії місцевих прокурорів. 300 вакансій! Будь ласка, всі, хто має юридичну освіту і два роки стажу в галузі права, приходьте! Тим більш, що на засіданні РНБО прийняте рішення про підвищення зарплати прокурорам на 70%. Відтепер мінімальна зарплата місцевого прокурора, куди я запрошую людей, з наступного року складатиме 14 тисяч гривень. Це вже не нинішніх 6-7.

Ми оголосили конкурс на посаду керівника Генеральної інспекції. Це - головний інструмент очищення корумпованої системи. Так, ГПУ - це останній “радянський динозавр”. Так, це - колишній «генеральний могильник». Так, поки що усі справи тримаються тільки на силах моєї команди і її енергії. Я дуже хочу прибрати корупціонерів, але це не має робитися в телевізорі і на ток-шоу. Для цього треба створити Генеральну інспекцію. Цей процес очолює працівник правоохоронної системи США пан Витвицький. Вчора ( 12 вересня - С.К. ) закінчився збір заявок. Їх надійшло 450 на 100 вакантних місць і 98 - на керівника цієї служби. Процеси йдуть!

«Клоунади Януковича над нашою країною не буде»

Все ж хотілося б розставити крапки над «і» у справі з “дрібними”, як ви кажете, корупціонерами. НАБУ наразі розслідує зловживання службовим положенням представників військової прокуратури стосовно інтересів ПАТ «Донбасенерго» під час зняття арешту з 18 тисяч тонн вугілля.

То й що? В нас купа заяв по імовірним зловживанням працівників НАБУ. Давайте все ж таки виносити на розсуд справи, доведені до підозри. Тільки тоді я згоден коментувати. Бо наявність заяви, навіть розслідування, ще не є компроматом.

За цей час (3,5 місяці, що на посаді - С.К.) я віддав до суду десятки прокурорів. Кожен тиждень підписую накази про позбавлення класних чинів, зняття з посади і віддачу до суду. Кожен тиждень. Силами самої прокуратури, ми чистимо прокуратуру. Але, ще раз кажу, це - не головний процес. Я знаю, що люди хочуть покарати багатьох, хто давно заслужив на це своєю бездіяльністю або корупційними діяннями. Але мене, крім очищення прокуратури, турбує й покарання “крупної риби” поза прокуратурою.

Щодо “крупної риби”. Нещодавно Генеральна прокуратура заявила, ніби не має інформації відносно місця перебування Віктора Януковича. Тобто увесь світ знає, що він у Москві, а ГПУ - ні?

А ми хочемо бачити Януковича в Києві! Нема чого, офіційно не повідомивши, що він у Москві, влаштовувати клоунаду звідти через екран. Він має приїхати.

Фото: 24tv.ua

Але ж добровільно Янукович цього не зробить.

Значить, приїде не добровільно. Він буде відповідати тут, якщо хоче. Я гарантую йому незалежний суд, на відміну від того, який він мені гарантував. Я не тікав. І йому не раджу.

Саме з цієї причини йому було відмовлено в очній ставці з нинішніми керівниками країни?

Відмовлено було на законних підставах. Але причина в цьому, так. Поки я генеральний прокурор, клоунади Януковича над нашою країною не буде. Очно або заочно, але він пройде через суд.

Підозри Путіну та Медведєву – слідом за 20-а російськими генералами - будуть?

Ми працюємо.

«Ставицький може повернутися в Україну»

В Генеральній прокуратурі нині активно допитують перших облич держави. Андрій Парубій, зокрема, дав покази у справі, пов’язаній з подіями «русской весны». Ось його цитата: «Я детально розповів інформацію, яка відома мені про «російський слід» в захопленні Луганської СБУ, про роль російських спецслужб в тих подіях і роль Медведчука». Яке ваше бачення ролі Медведчука?

Він фігурує в свідченнях Парубія, як мінімум.

Буде допитаний як свідок?

Звичайно. Якщо Голову Верховної Ради України посада не звільняє від дачі показів, то чому щось має звільняти Медведчука?! Якщо у слідчого є потреба – він викликає ( на допит -С.К. ) будь-яку посадову особу, починаючи з Президента, при всій повазі.

Коли, до речі, відбудеться допит Президента? Його анонсували, зрештою - перенесли. На яку дату?

Думаю, що найближчим часом.

А точніше?

Фото: 24tv.ua

Не можу наразі сказати.

Ви передали - під час візиту до Ізраїлю – місцевим силовикам документи для оголошення підозри екс-міністру енергетики Едуарду Ставицькому, він же Розенберг. Яка офіційна відповідь Ізраїл ю ?

Відповіді ще немає. Думаю, їх може бути декілька. Або сам пан Розенберг з*явиться в Україну…

Що малоймовірно.

А от я цього не виключаю. Є обставини, які можуть допомогти йому в цьому.

Ви про що?

Він не вгомонився і на території Ізраїлю.

Тобто? У ізраїльських правоохоронців теж є до нього претензії?

Це - ваше трактування моїх слів. В мене є лише відчуття, що він може прибути в Україну. Принаймні, зондування (Ставицьким, - С.К.) проводилося. Друга можливість - проведення всіх необхідних судових процедур для видачі ( Ставицького Україні - С.К .), рішення приймає ізраїльський суд. Третій варіант - засудити його заочно, бо справа по Межигір’ю завершена - ми бачимо усі подробиці: від страусів до Ставицького. Справа ця, щоправда, нешвидка, проте одразу після засудження Ізраїль може видати нам його для відбування покарання - через рішення свого суду - або, навпаки, визнати наш вирок і забезпечити відбування покарання на своїй території. Нас влаштовує і такий варіант.

Генпрокуратура анонсувала допит Юрія Колобова в Іспанії. Є новини?

Колобов домігся - через суд - зняття себе з розшуку. На цей момент відбуваються контакти між його адвокатом, Генеральною прокуратурою та Мінфіном, вони теж зацікавлені в його показах у справах, пов’язаних з україно-російськими відносинами. Я допускаю можливість угоди ( співпраці зі слідством - С.К. ) з паном Колобовим.

Ще одна гучна справа останніх днів – події в Київській області. Ви дещо мигцем на початку (у першій частині інтерв'ю - С.К.) згадали про затримання заступника губернатора області Ігоря Любко. Де зараз київський губернатор?

Знайшовся в Києво-Печерській лаврі

Питання у слідства до нього є?

Так.

Фото: 24tv.ua

Чи візьмете процес під контроль, аби він не залишив країну?

От що я думаю: Максим Мельничук відчув, що ми йдемо за ним, і написав заяву на звільнення. В момент, коли мав відбутися акт хабарництва, він йшов на прес-конференцію з заявою про відставку. Тому, хабар, на жаль, взяв не він, а інша особа. Але від показів цієї особи залежить й доля губернатора.

Ну, якщо він його здасть, то звісно.

Не тільки. Є заява потерпілої, з якої вимагали кошти. Якщо це ( вимагання коштів саме губернатором - С.К .) підтвердить і заступник, а, може, ще й покази дасть, в екс-губернатора будуть проблеми.

Ми маємо разом йти на результат. Щоправда, суспільство вже звикло до таких справ. Мені це не дуже приємно, бо ми вкладаємо багато часу і здоров’я в кожного з них ( в фігурантів кримінальних проваджень - С.К. ). Це не так легко, як здається. Є багато деталей і проблем, з якими ми стикаємося при фіксуванні злочину. Але людей я розумію: то нікого не саджали, казали, що це неможливо, потім усі в захваті ( від справ проти корупціонерів - С.К.

Соня КошкінаСоня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram