ГоловнаПолітика

Засуджений "за екстремізм" кримський блогер розповів подробиці втечі з Криму

Чоловікові висунули звинувачення за репост зі сторінки Дмитра Яроша.

Засуджений "за екстремізм" кримський блогер розповів подробиці втечі з Криму
Фото: стоп-кадр из видео

Кримський блогер Юрій Ільченко, засуждений окупаційною владою за екстремізм, розповів подробиці свого затримання і втечі в Україну.

Ільченка протримали в СІЗО Криму 11 місяців за звинуваченням у публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності. 2 червня цього року його перевели під домашній арешт, що дало йому можливість втекти. Про це він розповів сьогодні під час прес-конференції в Києві.

"Моя сім'я була однією з перших, хто не погодився змінити український паспорт. Навіть якби мені запропонували свободу в обмін на російське громадянство, я ніколи не погодився би", - сказав Юрій Ільченко. За його словами, він не приховував своєї проукраїнської позиції в окупованому Криму: виступав на телебаченні, писав і публікував свої вірші. Переслідувати чоловіка почали в 2014 році після підпільного святкування Дня Незалежності в компанії друзів, яке транслював телеканал БТБ.

"Через рік вранці до мене увірвалися співробітники ФСБ у цивільному. Їх було 10. Після 4-годинного обшуку, у мене забрали всю техніку та заарештували на 2 місяці. Причиною арешту вважали пост у соцмережі, в якому я закликав до повної блокади Криму і більш радикальних дій із боку України. Друге звинувачення мені висунули вже після місяця за ґратами: 280 стаття КК РФ: «Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності» - фактично за репост зі сторінки Дмитра Яроша", - розповідає Ільченко.

У СІЗО його били по нирках і голові, не давали спілкуватися з іншими політв'язнями, змушували підписати визнання в тому, що він є керівником "Правого сектора" в Севастополі, що хоче підірвати пам'ятник Леніну.

Через 11 місяців чоловіка перевели під домашній арешт, і він прийняв рішення втекти: одягнув татову куртку, взяв мамину тростину і вийшов з дому. Далі він забіг за ріг будинку, зняв із себе одяг і зрізав електронний браслет. "До кордону їхав автостопом, на таксі. Потім переходив замінований ліс, пролазив через зарості. На пункті пропуску пред'явив український паспорт. Мені допомогли, але Україні варто робити для політв'язнів більше", - сказав Юрій Ільченко. Зараз він перебуває в Україні разом зі своїми батьками, яким вдалося покинути Крим за допомогою організації "Крим-SOS".

Нагадаємо, про те, що Ільченко зміг вибратися з Криму на материкову Україну, стало відомо вчора ввечері. За схожими звинуваченнями окупаційна влада утримує в Криму ще 22 особи, серед них - політв'язні, журналісти, громадські активісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram