ГоловнаПолітика

Луценко виступив у Раді з приводу Іловайської трагедії

Депутатам розкриють матеріали військової експертизи.

Луценко виступив у Раді з приводу Іловайської трагедії

Генеральний прокурор Юрій Луценко в п'ятницю з трибуни Верховної Ради оголосив дані розслідування Іловайської трагедії.

Як повідомляють на сайті ГПУ, генпрокурор заявив, що судову комплексну комісійну військову експертизу подій в Іловайську завершать у першій половині серпня.

"На підставі документів експерти встановили, хто і як командував військами на цьому напрямку, хто віддавав накази і хто не віддав життєво необхідних наказів. Експерти завершують свою роботу", - зазначив Луценко.

За словами Луценка, "з огляду на значний суспільний запит на встановлення всіх причин і, можливо, винуватих у трагічних наслідках" Генпрокуратура готова надати депутатам висновки експертів, але для цього їм необхідно оформити допуск до держтаємниці.

"З огляду на вимоги законодавства до захисту відомостей, що становлять державну таємницю, ознайомлення народних депутатів України з висновками експертів дозволить у цілому, без порушень вимог закону донести народу України об'єктивну істину у справі, припинивши фальсифікації та політичні ігрища на крові наших героїв", - сказав він.

Про те, коли справу буде передано до суду, генпрокурор не повідомив. Після промови він покинув парламент. Депутати не змогли поставити йому запитання.

Нагадаємо, Іловайська трагедія сталася наприкінці позаминулого літа. Тоді під Іловайськом Донецької області російські війська оточили позиції сил АТО, взявши бійців у так званий котел. Українським військовим обіцяли зелений коридор для виходу з оточення, але потім сформовану колону розстріляли. Втрати під Іловайськом стали на той час наймасштабнішими для сил АТО за час операції на Донбасі.

У серпні військова прокуратура оприлюднила список українських бійців, які загинули під час Іловайської трагедії. Список містить імена 209 загиблих і дані про 157 невпізнаних тіл, які доправили в морг Дніпропетровська. Ще 158 бійців вважають зниклими безвісти. Списку їхніх імен не оприлюднено, щоб не нашкодити тим, хто перебуває в полоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram