ГоловнаПолітика

Україна підірвала ракету ЗРК "Бук" для моделювання катастрофи MH17

У Павлограді провели натурний експеримент з підриву бойової частини і ракети.

Україна провела на полігоні в Павлограді натурний експеримент з підриву бойової частини і ракети з комплексу "Бук" для моделювання катастрофи рейсу MH17, яка сталася влітку 2014 роки над Донецькою областю.

Як повідомляє прес-служба Мін'юсту, в Павлограді було створено спеціальну арену, де були розміщені модель кабіни пілотів і елементи мішеневої обстановки.

Під час експерименту було поставлено декілька завдань, у тому числі: візуалізувати вплив вибуху бойової частини і ракети на корпус літака; підтвердити або спростувати визначену розрахунковими методами точку зустрічі ракети і літака; визначити ділянку розльоту вражаючих елементів, кількості та щільності покриття ними змодельованої кабіни пілотів; досліджувати зміни траєкторії польоту вражаючих елементів після їх "зустрічі" з корпусом літака; визначити ступінь деформації вражаючих елементів тощо.

Мін'юст наголошує, що це унікальний експеримент в історії України. Його проводили спільними силами низка українських заводів і установ під керівництвом співробітників міністерств і експертів Київського НДІ судових експертиз. Участь в експерименті також узяли представники Нідерландів, Бельгії та Австралії.

Дані, отримані за результатами експерименту, будуть використані для уточнення місця пуску і траєкторії ракети, якою було збито Боїнг-777.

Висновки, зроблені в результаті проведеної спільної роботи експертів, стануть значним внеском у результати розслідування Міжнародної слідчої групи причин загибелі людей на борту малайзійського літака.

Нагадаємо, катастрофа Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області.

У результаті трагедії загинули всі 298 осіб, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Країни Заходу і Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти. Міжнародна комісія з розслідування аварії дійшла висновку, що літак був знищений боєголовкою 9Н314М (ракета 9М38М1 установки "Бук"). При цьому експерти проекту розслідувань Bellingcat встановили, що сам "Бук" належав російській 53-й бригаді.

Восени 2015 року російський концерн "Алмаз-Антей" (виробник ЗРК "Бук") заявив, що його натурний експеримент показав, нібито ракета, якою було збито MH17 - більш стара версія 9М38, яких нібито немає на озброєнні в Росії.

При цьому раніше "Алмаз-Антей" також стверджував, що "Боїнг" було збито ракетою 9М38М1, якої нібито більше немає на озброєнні російської армії, але яка є у Збройних сил України. Однак це виявилося неправдою, в мережі було виявлено велику кількість фотографій російських "Буків" із ракетами 9М38М1. Зміна типу ракети в фінальному звіті "Алмаз-Антея" мала б виправити цю нестиковку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram