ГоловнаСвіт

У США успішно випробували ракету-носій з розробленим українцями ступенем

Перший пуск доопрацьованої ракети заплановано на середину липня 2016 року.

У США успішно випробували ракету-носій з розробленим українцями ступенем
Фото: ain.ua

У Центрі космічних польотів на острові Уоллопс (США) відбулися наземні випробування ракети-носія Antares, перший ступінь якої розробило українське КБ "Південне".

Це перший масштабний успіх ракети за півтора року - після її вибуху 28 жовтня 2014 року через кілька секунд після старту, повідомляє AIN.ua.

Ракету, призначену для доставки на космічну станцію вантажів масою до 6 800 кг, розробила американська компанія Orbital Sciences Corporation. Перший ступінь для Antares створили українці.

Основну конструкцію розробили в КБ "Південне" і виготовили на Південному машинобудівному заводі в м. Дніпро. Створювати ступінь також допомагали українські підприємства "Хартрон-АРКОС" (Харків), Хартрон-ЮКОМ (Запоріжжя), "Чезара", "Рапід" (Чернігів) та інші. Крім виготовлення ступені, українці також брали активну участь у проведенні випробувань у США.

Фото: ain.ua

Останні півтора року фахівці займалися модернізацією ракети. Справа в тому, що аварія ракети в 2014 році відбулася через неполадки в двигуні AJ-26 (Aerojet Rocketdyne, США). Українським інженерам довелося змінити ступінь ракети таким чином, щоб у ній зміг працювати абсолютно інший двигун, що не призначений для вже готової конструкції.

Успішно проведені випробування показали, що завдання досягнуто. Наступним кроком вже будуть випробування запуску ракети-носія, відзначається в повідомленні.

Перший пуск доопрацьованої ракети заплановано на середину липня 2016 року.

Нагадаємо, проект літака для Марса Mars Hopper, який розробили українські винахідники, став переможцем всесвітнього хакатона NASA Space Apps Challenge в номінації "глядацькі симпатії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram