ГоловнаЕкономікаДержава

Держкосмос закликав Росію повернути обладнання, яке залишилося в Криму

РФ привласнила два об'єкти космічної інфраструктури України

Держкосмос закликав Росію повернути обладнання, яке залишилося в Криму
Фото: nkau.gov.ua

Державне космічне агентство попросило у Міноборони РФ повернути обладнання, що залишилося на території анексованого Росією Криму.

Про це сказав голова агентства Юрій Алексєєв "Інтерфаксу-Україна".

"ДКАУ направило офіційний лист на ім'я міністра оборони РФ Сергія Шойгу та командування військово-космічної оборони РФ, в якому порушено питання про повернення Росією Україні обладнання Центру управління польотами, що знаходиться на території Національного центру управління та випробувань космічних засобів у Євпаторії. Відповіді наразі немає. Однак ми розраховуємо на позитивну реакцію російської сторони у вирішенні цього питання: Міноборони та ВКО РФ це обладнання не потрібно", - сказав він.

У зв'язку з анексією Криму Україна позбулася двох об'єктів космічної інфраструктури. Це Національний центр управління та випробувань космічних засобів, до складу якого входить один з найбільших у світі радіотелескопів "Квант-Д" і Центр управління польотами, а також Севастопольський центр контролю космічного простору.

Нагадаємо, що через анексію Криму Україні довелося відкласти запуск супутника зв'язку "Либідь", який було намічено на третю декаду квітня.

Враховуючи, що підготовка наземної інфраструктури станції управління супутником велася в Національному центрі управління та випробувань космічних засобів у Євпаторії, зараз відпрацьовується питання перенесення наземної станції управління супутником в інший пункт. В якості одного з можливих варіантів на цей момент розглядаються Дунаївці (Хмельницька область).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram