ГоловнаПолітика

Ситник спростував прив'язку кредитних гарантій США до відставки Шокіна

Голова НАБУ не почув ультиматуму в Держдепартаменті.

Ситник спростував прив'язку кредитних гарантій США до відставки Шокіна

Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник спростував інформацію про те, нібито Держдепартамент США дав зрозуміти українській делегації, що третю гарантію на 1 млрд доларів Україна отримає, тільки якщо буде відправлений у відставку генпрокурор Віктор Шокін.

В ефірі "Голосу Америки" Ситник повідомив, що новина про це з'явилася раніше, ніж він разом із заступником генпрокурора України Давидом Саквералідзе і антикорупційним прокурором Назаром Холодницьким встигли потрапити в Держдепартамент.

"Наскільки я цю новину прочитав, під час візиту і зустрічі в Державному департаменті США було це зазначено. Але ця новина з'явилася раніше, ніж ми потрапили на зустріч у Державний департамент, тому десь вона схожа трохи на провокацію. Це по-перше. По-друге, на зустрічі ми обговорювали статус створення нових антикорупційних органів - Національного антикорупційного бюро та спеціалізованої антикорупційної прокуратури. І що стосується генерального прокурора - ця фігура має опосередковане відношення до нашої роботи, оскільки остання інстанція у справах, які розслідують детективи НАБУ, - спеціалізований антикорупційний прокурор, абсолютно незалежний", - заявив Ситник.

Він заявив, що інформацію про Шокіна та гарантії на зустрічі не обговорювали.

Нагадаємо, 26 жовтня під час візиту в Україну міністр торгівлі США Пенні Прітцкер заявила, що Барак Обама схиляється до того, щоб виділити третю мільярдну гарантію для України в наступні місяці.

При цьому пізніше віце-президент США Джо Байден заявив, що однією з умов для отримання цієї гарантії є прогрес України в розслідуванні та кримінальному переслідуванні корупції.

У травні 2014 року Україна залучила $1 млрд під гарантії США. Завдяки їм процентна ставка становила рекордно низькі 1,844% річних. У травні 2015 року Україна розмістила новий випуск євробондів на $1 млрд під гарантії США. Процентна ставка становила 1,847% річних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram