ГоловнаПолітика

"Самопоміч" вийде з коаліції в разі ухвалення змін до Конституції

Політсила подасть власний варіант конституційних напрацювань

"Самопоміч" вийде з коаліції в разі ухвалення змін до Конституції
Фото: apostrophe.com.ua

Учора у Львові відбулося засідання партактиву "Об'єднання Самопоміч", на якому було вирішено наступного пленарного тижня не тільки не брати участі в можливому голосуванні за зміни до Конституції, а й - якщо воно відбудеться - вийти зі складу коаліції.

Про це LB.ua повідомили власні джерела в керівництві "Самопомочі".

"Якщо будуть ухвалені зміни до Конституції (президентські, - ред.), ми вважаємо, що це державний переворот. Ми прокинемося в іншій країні", - аргументували вони свою позицію.

Ще раніше, різдвяного вечора, у Львові також відбулася неформальна зустріч Андрія Садового з кількома послами західних держав, на якій лідер "Самопомочі" сформулював позицію своєї політсили щодо коригування Основного закону.

Окрім того, за наявною інформацією, "Самопоміч" найближчим часом подасть власний варіант конституційних напрацювань.

Докладно про це, а також про інші процеси, що відбуваються у внутрішньополітичній площині, читайте в матеріалі шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної "Відкладена війна", який протягом найближчих годин буде опубліковано на нашому сайті.

Нагадаємо, один з пунктів Мінських угод передбачає проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, що передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, погоджених з представниками цих районів), а також ухвалення постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції, розроблений на виконання цього зобов'язання, ухвалили в першому читанні.

Згідно з процедурою, прописаною в самій Конституції, підсумкове голосування 300 голосами має відбутися на "наступній черговій сесії" парламенту, яка збігає наприкінці січня 2016 року. В іншому разі процес зміни Конституції повинен початися заново.

Однак як стало відомо LB.ua, в Адміністрації президента, щоб оминути цей дедлайн, організували подання від 51 депутата Верховної Ради в Конституційний Суд, у якому попросили роз'яснити поняття "наступна чергова сесія" в контексті змін до Основного закону. Автори звернення просять КС розтлумачити, чи може поняття "наступна сесія" означати іншу, не обов'язково буквально наступну за хронологією сесію ВР. Фактично депутати просять надати їм можливість проводити підсумкове голосування за реформу Конституції вже на четвертій сесії, яка триватиме з 2 лютого по 2 вересня цього року.

На початку січня президент Росії Володимир Путін заявив, пославшись на Мінські угоди, що Україна повинна спершу закінчити конституційну реформу, і тільки тоді можна буде говорити про передачу кордону під контроль України.

Завершити реформу Основного закону неодноразово вимагали і на Заході - до виконання Мінських угод прив'язано санкції Євросоюзу проти РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram