ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна готова змінити формат реструктуризації боргу перед Росією

Важливий ефект, а не умови, заявила Яресько

Україна готова змінити формат реструктуризації боргу перед Росією
Фото: EPA/UPG

Україна готова змінити формат реструктуризації боргу перед Росією за умови, якщо це не вплине на економічний ефект від неї. Про це пише Reuters з посиланням на міністра фінансів Наталію Яресько.

Вона зазначила, що угода з Росією має відповідати, по-перше, програмі Міжнародного валютного фонду, а по-друге - домовленостям, досягнутим минулого року з приватними кредиторами України. "Це означає, що не може бути більш вигідних умов, але вони не обов'язково мають бути ідентичні [умовам, на яких реструктуризували приватні євробонди]. Вони повинні мати такий самий економічний ефект. Вони в принципі будуть відрізнятися з технічної точки зору, але ми маємо в кінцевому підсумку вийти на таку саму чисту вартість", - заявила Яресько.

Вона висловила жаль, що російська делегація не приїхала на переговори в Давос, але додала, що зберігає оптимізм з приводу можливості досягнення угоди з Росією.

Нагадаємо, Україна винна Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Росія відмовилася піти на реструктуризацію цієї заборгованості, на відміну від інших комерційних кредиторів. Україна у свою чергу відкинула можливість погашення боргу і ввела мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж у загальній сумі 3,075 млрд дол. США, і таким чином увійшла у стан дефолту. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду. Звернення до суду очікується наприкінці січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram