ГоловнаПолітика

У Раді таки зареєстрували громадський законопроект про процедуру підготовки нової Конституції

Під проектом підписалися 11 нардепів.

У Раді таки зареєстрували громадський законопроект про процедуру підготовки нової Конституції
Фото: kievgrad.com

Після громадського резонансу секретаріат Верховної Ради України все ж зареєстрував законопроект, підготовлений коаліцією громадянського суспільства "Народна Конституція" про процедуру підготовки проекту нової Конституції України. Раніше секретаріат, посилаючись на розпорядження голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, відмовляв у реєстрації цього законопроекту.

Реєстраційний номер документа - 3781, пишуть

"Українські новини".

Нагадаємо, що першим результатом діяльності Коаліції стала підготовка законопроекту, покликаного визначити порядок підготовки нової Конституції України. Законопроект, у розробці якого брали участь такі відомі конституціоналісти, як Ігор Коліушко, Юлія Кириченко, Геннадій Друзенко, а також громадські активісти-члени коаліції, був представлений наприкінці грудня минулого року.

На прохання Коаліції народні депутати Сергій Тарута (позафракційний), Іван Мірошниченко, Наталія Веселова й Олексій Скрипник ("Самопоміч"), Олександр Кірш, Микола Княжицький і Віктор Романюк (Народний Фронт), Віктор Чумак, Леонід Козаченко і Єгор Фірсов (БПП), Ігор Луценко ("Батьківщина") підписали законопроект "Про процедуру підготовки проекту нової Конституції України" і 14 січня 2015 року подали його на реєстрацію в апарат ВР.

Далі склалася безпрецедентна ситуація: голова ВР Володимир Гройсман доручив апарату ВР замість зареєструвати законопроект відправити його в Комітет з питань правової політики і правосуддя "для внесення пропозицій про наявність підстав для реєстрації".

Депутати закликали секретаріат Верховної Ради України негайно зареєструвати цей законопроект для ініціювання його розгляду відповідно до процедури в профільних комітетах парламенту. Після заяв і протестів авторів законопроекту і народних депутатів, які його внесли, законопроект зареєстрували 18 січня 2016 року у Верховній Раді України.

Громадські організації, що входять у Коаліцію, заявили, що вони будуть уважно спостерігати за розглядом цього суспільно важливого законопроекту і планують організацію кампанії його публічного лобіювання. На їхню думку, реалізація установчої влади народу відбувається шляхом обрання спеціального органу установчої влади народу (Конституційні збори), покликаного підготувати проект нової Конституції України на підставі результатів широких громадських обговорень для винесення його на всеукраїнський референдум.

Ухвалення нової Конституції України в установчий спосіб - єдино можливий вихід із перманентного кризового стану, в якому перебуває Україна.

Нагадаємо, Коаліцію громадянського суспільства "Народна конституція" створили у вересні 2015 року, щоб почати інклюзивний конституційний процес через формування спеціального органу установчої влади, уповноваженого розробити проект нової Конституції України для її подальшого прийняття на всенародному референдумі.

До Коаліції входять ГО "Конституційний конвент" (Віталій Чудновський, Геннадій Друзенко, Володимир Полочанінов, Вікторія Підгона, Сергій Опря), громадський рух "Україна - це я" (Сергій Іванов, В'ячеслав Богуславський, Олексій Жмеренецький), Глобальна мережа "Global Ukraine", Міжнародний центр перспективних досліджень (Василь Філіпчук, Сергій Кіщенко), Центр політико-правових реформ (Ігор Коліушко, Юлія Кириченко), ВГО "Українська стратегія" (Анатолій Пінчук), ГО "Єдиний український заклик" (Костянтин Паршин), суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін і громадські діячі Тарас Стецьків, Віктор Жердицький.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram