ГоловнаСвіт

Італія приєдналася до супротивників "Північного потоку-2"

Прем'єр Ренці зажадав обговорити це питання на саміті ЄС.

Італія приєдналася до супротивників "Північного потоку-2"
Маттео Ренци
Фото: EPA/UPG

Відмова Італії підтримати автоматичне продовження санкцій проти Росії пов'язана не з тим, що вона підтримує Кремль, а з тим, що вона незадоволена проектом газопроводу "Північний потік-2".

Про це пише Financial Times. За даними джерел газети, прем'єр Маттео Ренці зажадав винести це питання на розгляд саміту Євросоюзу, який відбудеться в четвер.

Італія вважає, що "Північний потік-2" суперечить духу санкційної кампанії, і його підтримка з боку Німеччини свідчить про те, що вона ставить свої інтереси вище дипломатичних зусиль Євросоюзу.

"Ми незворушні в питанні санкцій, але, з іншого боку, деякі країни або компанії збираються подвоїти потужності Північного потоку", - цитує газета обуреного італійського чиновника.

Проти "Північного потоку-2" також активно виступає Україна і блок країн Східної Європи на чолі з Польщею.

Російський "Газпром" 4 вересня підписав з європейськими енергокомпаніями зобов'язуючу акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Підписання не анонсували до останнього моменту. "Газпром" буде володіти контрольним пакетом, німецькі E.On і Wintershall, австрійська OMV і англо-голландська Shell отримають по 10%, французька Engie - 9%.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів із Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, який запустили в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram